Csak a hátsó bejáraton lehet bejutni a Tudásközpontba, nem vezet sehova a lépcsősor

2023. április 25. kedd 11:08

Csak a hátsó bejáraton lehet bejutni a Tudásközpontba, nem vezet sehova a lépcsősor

A jó munkához idő kell. Meg a lassúhoz is, bár az eredeti mondás arra nem tért ki. Valami nem stimmel a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont lépcsőjének megkezdett, majd abbamaradt felújítása kapcsán. Jelenleg az épületet csupán a parkoló felől,az alsó, hátsó bejáraton lehet megközelíteni. Miközben a frontoldalon a lázas semmittevés zajlik, immár hetek óta. Mindez naponta százaknak okoz bosszúságot, mert a dolog végkimenetele teljesen ismeretlen.

 


A pécsi Universitas utcában, ahol a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont működik, a bejárati főlépcső, illetve az odavezető gyalogút már hossz-hosszú ideje omladozott, töredezett látványt nyújtott.

Balesetveszélyt is jelentett, a csúszóssága aggályosnak számított. Babakocsival, női cipőben kimondottan rossznak tűnt.

Ez annyiban mindenképpen meglepő, hogy a beruházás az Európa Kulturális Fővárosa 2010-es eseménysorozatának évében készült el. Elég hamar kiderült, nem időtálló a járda, de azért csak-csak kihúzott tizenhárom évadot,mire végre elérkezett az átalakítás időszaka.

Vizenyős alapon áll

Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 beruházásainak egyik legjelentősebb eleme volt a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont. Ahol mások mellett helyet kapott a Csorba Győző Könyvtár, illetve a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának egy része is. Régebben a külső üvegtáblák megrepedése okán került a híradásokba a beruházás. Tegyük hozzá, a környék örökké vizenyősnek számított, ezért a falak kisebb mozgása nem értelmezhető óriási meglepetésnek. A feljegyzések szerint a Mecsekről lezúduló csapadék vízgyűjtő-területéről van szó. A megyeszékhely egyik legmélyebb pontja, ráadásul a Megyeri-Kertváros felől is szokott érkezni az esővíz, ezért nem igazán értékes területről ejthetünk szót.

Körlevélben értesítették a könyvtár dolgozóit arról, hogy mikortól zárják le a forgóajtót. Meg is érkeztek a szorgalmasnak tűnő munkások, megkezdődött a bontás. Egy méretes sárga markológép is ott berregett a teherautók mellett. Elindult a felesleges építőanyag elfuvarozása. De még előtte kerítéssel vették körül az építési területet, ahogyan az elvárható a hasonló esetekben.


Ám, egy idő után lankadni kezdett a lendület. Annyira, hogy mostanra kihalt az egész placc. A munkagép odébbállt, de már a melósoknak is csupán az emlékképe él a rendszeres látogatókban. Akik rendre kerülhetnek, ha be kívánnak lépni az ismeretek fellegvárába.


A ház előtt pár napja még gondterhelt szakik egyeztettek a folytatásról, bár úgy tűnik, nem sikerült dűlőre jutniuk. Már csak a tavaszi szél lebben, kissé kavarva a port, de a légy zümmögését is meg lehet hallani. Semmi sem mozdul, pihen a csákány, a lapát, a gondolat.


Információink szerint az épületet üzemeltető gazdasági társaságnak semmi köze a „sztrájkhoz". A megrendelő- feltehetően -  Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az a hír is járja, hogy a csúszás oka az, miszerint nem elég tömör az altalaj, amire most új lépcsőt szeretnének odavarázsolni a kivitelezők. A helyzetnek jelenleg ez a tömör összegzése.


Ha ez így lenne, akkor nyilván a tervezett kivitelezési idő, illetve az arra beírt összeg sem lehet valós a továbbiakban. A folytatás egyelőre teljességgel bizonytalan.
Kérdéseinket elektronikus levél formájában, még az elmúlt héten eljuttattuk az önkormányzat sajtóosztályához. Ha válasz érkezik, természetesen közöljük az állásfoglalást.

Pucz Péter