Büntetőfékező autóst ítéltek el jogerősen Pécsett

2023. február 22. szerda 12:53

Büntetőfékező autóst ítéltek el jogerősen Pécsett

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a napokban megtartott tanácsülésen meghozott végzésével helyben hagyta a Pécsi Járásbíróság ítéletét, amellyel a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntette miatt hét hónap - végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett - börtönre és egy év hat hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2021. augusztus 19. napján 15 óra 45 perckor az általa vezetett személygépkocsival közlekedett Pécsett, a 6-os számú főúton a belső forgalmi sávban.

A vádlott mögött haladt egy másik személygépkocsi, amelynek vezetője utasként szállította a jobb első ülésen a feleségét.

Egy benzinkút előtti szakaszon a sofőr rádudált és rávillantott a vádlottra, mert a vádlott a megengedett 60 km/h sebesség helyett 50 km/h-át közelítő sebességgel haladt és ezzel feltartotta őt.

A vádlott a következő útkereszteződéshez érkezve - kioktató jelleggel, számonkérve azt, hogy miért dudált és villantott rá - ok nélkül, hirtelen blokkoló fékezést hajtott végre, amely miatt a sértett szintén blokkoló fékezésre kényszerült.

Mind a vádlott, mind a sértett álló helyzetre fékezte a személygépkocsiját, és B. K. 40-50 cm távolságra tudott megállni a vádlott által vezetett személygépkocsi mögött.

A vádlott magatartásával megszegte a KRESZ 27. § (3) bekezdésében foglaltakat, mert a járműve sebességét hirtelen fékezéssel csökkentette anélkül, hogy azt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé tette volna. A vádlott ezen szabályszegésével a másik autóban utazók életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

A fékezést követően a vádlott férfi kifejezetten lassan indult el, hogy feltartsa a haladásában a sértettet, majd kiment a külső forgalmi sávba, és a letekert ablakon keresztül kiabálni kezdett vele, aki viszonozta a kiabálást, és kölcsönösen kioktatták egymást az útszakaszon érvényben lévő sebességhatárról.

Miközben egymás mellett haladtak, a vádlott dühből rákormányozta az autóját a sértett autójára úgy, hogy áttért a belső forgalmi sávba, amely miatt a másik autós kénytelen volt a szemközti forgalmi sávba kormányozni a személygépkocsiját. A vádlott ezt követően a főútról jobbra elkanyarodott.

A vádlott a cselekményével megszegte a KRESZ 29. § (1) bekezdésébe foglaltakat, mert a járművével úgy változtatott irányt, hogy az azonos irányba, irányt nem változtató járműnek nem adott elsőbbséget. A vádlott ezen szabályszegésével B. K. és felesége életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

Az ítélet jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék