Börtönre ítéltek egy embercsempészt Mohácson

2020. december 04. péntek 08:50

Börtönre ítéltek egy embercsempészt Mohácson

A Mohácsi Járásbíróság a héten  megtartott előkészítő ülésen egy férfit vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének kísérlete miatt 2 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá a vádlottal szemben 1.650 euró összegben vagyonelkobzást rendelt el. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi a vádbeli időszakban Bécsben, ÜBER taxisként személyszállítást végzett az általa bérelt osztrák forgalmi rendszámú személygépkocsival. A vádlott a gépkocsival Ausztria területét nem volt jogosult elhagyni. A munkavégzése során megismerkedett egy osztrák állampolgárságú férfival, aki jobban fizető munkát, jó kereseti lehetőséget ajánlott a vádlott számára, amit a vádlott el is fogadott.

A vádlott M. S. megbízása és útmutatása alapján 2019. december 18. napján Bécsből Szegedre ment az általa használt autóval, abból a célból, hogy négy személyt szállítson Bécsbe. A vádlott a szállítandó személyekkel nem találkozott, így visszament Bécsbe.

2019. december 20. napján a délutáni órákban M. S. ismét felvette a kapcsolatot a vádlottal, és azzal bízta meg, hogy Magyarország területéről hat migráns személyt szállítson Bécsbe, a főpályaudvarra. A szállításért 300 euró előleget adott át, valamint a sikeres szállítást követően további 1.350 eurót ígért a vádlottnak.

A vádlott a szállítást elvállalta, és 2019. december 21. napján az általa vezetett osztrák forgalmi rendszámú személygépkocsival, 03 óra 26 perckor Hegyeshalomnál Magyarország területére belépett, majd az M1 és M6 autópályák használatával, 08 óra 47 perckor Mohács térségébe érkezett.

A vádlott M. S. Whatsapp alkalmazással küldött, német nyelvű, térképpel is ellátott útmutatása alapján a Kölked és Erdőfű közötti útszakaszra érkezett azzal a céllal, hogy a térségben várakozó és rejtőzködő, Magyarország területére illegálisan jutott migráns személyeket az általa vezetett gépkocsiba felvegye, őket Ausztriába szállítsa és nekik Ausztria államhatárának a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújtson.

A vádlottat 2019. december 21. napján 09 óra 20 perckor migrációs tevékenység miatti rendészeti ellenőrzés során rendőri intézkedés alá vonták, gyanús viselkedése miatt elszámoltatták, ennek során a helyszínen tartózkodásának indokát igazolni nem tudta. Igazoltatása előtt telefonjáról Whatsapp üzenetben M. S.-nek küldött üzenetet az embercsempészés miatt ellenőrzést végző rendőrökről, továbbá telefonján egyéb, az embercsempészésre utaló üzenetek is találhatóak voltak.

A vádlott a vele szemben lefolytatott rendőri intézkedés miatt a migráns személyeket nem tudta felvenni a gépkocsijába.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be a büntetés enyhítése végett, míg az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését.

Forrás: Pécsi Törvényszék