Belerokkant az E.ON-nal vívott háborúba a pécsi férfi

2012. május 14. hétfő 17:41

Belerokkant az E.ON-nal vívott háborúba a pécsi férfi

Évek óta harcban áll az E.ON-nal a Pécsett élő Skoda Béla. A korábban többek közt grafikusként is dolgozó középkorú férfi munkatársunknak arról panaszkodott, az energiaszolgáltató akkor is számlázott, amikor senki nem élt a házban, az azóta elhunyt édesapja csekkjeivel kapcsolatban pedig még panaszt sem tehetett. Szerinte a szolgáltató a részére megítélt "gázártámogatást is lenyúlta". Az pedig már csak hab a tortán - folytatta -, hogy az e miatt általa indított pert egy úgynevezett teszt számla bemutatásával is megnyerte a multinacionális cég. A férfi szerint valószínűleg nem csak vele bánnak így, ezért elsősorban a többi károsult nevében kereste meg szerkesztőségünket.

Az E.ON sajtóreferense szerint ilyesmi nem fordulhatott elő

Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. sajtóreferense érdeklődésünkre közölte: amennyiben egy ingatlan használaton kívül van - és azt az ügyfél jelzi a szolgáltatónak-, lehetőség van a számlázást úgy módosítani, hogy abban csak az alapdíj szerepeljen. Az állami gázártámogatásról Varga Ivett elmondta, annak elszámolását a Magyar Államkincstár végzi.
- Az úgynevezett „Teszt számla" pedig egy belső használatú számlakép, melyen az adatok - mérőállás, mennyiség, fizetendő összeg - megegyeznek az eredeti számla adataival, azonban nem minősül hiteles másolatnak - fogalmazott.
A sajtóreferens szerint az nem fordulhat elő, hogy számlakorrekció esetén a jelenlegi gázárak alapján követeljen pénzt a cég.
- Az elszámolás a fogyasztás időarányos megosztásával történik, ilyen esetben az egyes áridőszakok érvényes áraival számoljuk el a felhasznált energiamennyiséget - tehát azon az áron, amely az adott időszakban érvényes volt - szögezte le.

- A történet 2004-ben kezdődött, ekkor hunyt el édesapám, akinek a tulajdonában volt egy mecseki ingatlan - kezdte Skoda Béla. - Korábban létrehoztunk egy közös bankszámlát, erről fizettük a különböző csekkeket. Mikor lekértem a számlatörténetet, feltűnt, hogy a nyár közepén kilencvenezer forintos gázszámlát kaptunk az E.ON-tól. Mikor összeadtam, kiderült, közel egymillió forintos, szerintem fiktív számlát fizettem ki két év alatt, apám pedig még ennél is többet - folytatta.

Ezt követően a férfi a cég ügyfélszolgálatára ment, reklamációjának köszönhetően egy bizonyos összeget vissza is kapott.

- Közölték viszont, hogy apám számláival kapcsolatban nem intézkedhetem, előbb kérjek megbízást. Ő ekkor már halálos beteg volt, kórházban feküdt. Miután elhunyt, bevittem a halotti anyakönyvi kivonatot, de ekkor azt mondták, még mindig nem vagyok jogosult intézkedni, ehhez közjegyzői végzés kell - idézte fel a történteket.

A gondok azonban a végzés kézhezvétele után csak fokozódtak. Skoda Bélával ugyanis - elmondása szerint - közölték, hogy az előfizetői jogosultságot átírták a húga nevére, annak ellenére, hogy ő soha nem élt az ominózus ingatlanban.

- Közben a számlák annak ellenére folyamatosan jöttek, hogy a házban senki sem tartózkodott. Elképesztően magas, több százezres tételekről küldtek papírokat. Mivel rokkantnyugdíjas vagyok, a fiamat pedig egyedül neveltem, komoly gázártámogatást is kaptam, melyet azonban fiktív számlákra hivatkozva hívott le az E.ON az államtól.

Skoda Béla gyanúját erősíti, hogy a több alkalommal is küldött helyesbítő számlákon - ahogy az mellékelt számlamásolatokon is látszik - egy idő után már szó sincs gázártámogatásról.






Az ügyből per is lett, az E.ON a bíróságon követelte jussát, a testület pedig a vállalatnak adott igazat. A férfi szerint ugyanakkor a tárgyalást egy nem valósi számlával nyerte meg a cég, a dokumentumon ugyanis az szerepel, hogy egy úgynevezett teszt számláról van szó. 



Az E.ON most hatéves fogyasztást követel, Skoda Béla szerint azonban mindezt a mai gázárakon és ÁFA-kulccsal számolva, így álláspontja szerint jogtalanul akarják behajtani a nagyjából 320 ezer forintos díjat.

A férfi - mint munkatársunknak elmondta - belerokkant a küzdelembe, de három szívinfarktus ellenére sem adja fel a harcot.

- Meg akarják alázni az embereket, hiszen minden bizonnyal másokkal is hasonló módon viselkednek a különböző szolgáltatók, mint velem. Felháborító, hogy míg Magyarország a külföldi szemében úgy jelenik meg, mint ahol lehúzzák a turistákat, a magyarokat megkárosító multikról egy rossz szó sem esik a kinti sajtóban. Ez ellen akarok tenni! - fakadt ki.


Képünkön Skoda Béla látható. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva