Belepte a hó Baranyát - Hétfőn estig újabb havazás, ónos eső is várható a megyében

2021. december 27. hétfő 09:00

Belepte a hó Baranyát - Hétfőn estig újabb havazás, ónos eső is várható a megyében

Ónos eső veszélye miatt ismét több déli járásra kiadta a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn hajnalban. 

 

 

Baranya megye legnagyobb részén éjfél után, hétfőn hajnalban kezdődött a havazás, ami jelenleg is tart. 

Általában néhány centis hóréteg alakult ki, az utak latyakosak, sónedvesek, az alacsonyabb rendű utak havasak. 

Komolyabb balesetről eddig szerencsére nem kaptunk hírt.

Az előrejelzés szerint hétfő estig további hóesés is várható, amit ónos eső válthat fel.

Hétfőn olvadni nem fog, napközben nulla fok körül alakul a hőmérséklet csúcsértéke, kedden viszont jelentős enyhülés várható. 

 

 

A vészjelzés szerint Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Baranya megyékben adtak ki harmadfokú (piros) riasztásokat. Ezeken a területeken a következő órákban tartós és jelentős mennyiségű ónos eső várható.

Emellett az ország nagy részén több megyében első-, és másodfokú (narancs) riasztások vannak érvényben az ónos eső veszélye miatt.

Korábban a katasztrófavédelem azt kérte: azokon a területeken ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak. Piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak - hívták fel a figyelmet.

A dél, délnyugat felől érkező újabb csapadékrendszer hétfőn elsősorban az ország délkeleti felét/harmadát érintheti, s ebből újabb, több milliméter ónos eső várható, kiemelten a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli, délkeleti felén.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak - fűzte hozzá, kiemelve: piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni - írta.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint folyamatosan végzik a sószórást az országos utakon, de arra kérik az autósokat, hogy amíg az ónos eső el nem áll, addig ne induljanak útnak, mert a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról.

Képünk archív felvétel.

EQM