Belehúztak a baglyok Baranyában: kiváló költési eredményeket produkáltak

2019. december 02. hétfő 17:56

Belehúztak a baglyok Baranyában: kiváló költési eredményeket produkáltak

A templomtornyokba kihelyezett költőládákban tavaly több mint egyharmaddal kevesebb gyöngybagoly költött az előző évihez képest. Akkor úgy gondolták a szakemberek, hogy a kemény tél végi időjárás tizedelte meg az állományt. A költési eredmények is átlag alattiak voltak, ezért idén az enyhe tél ellenére sem reménykedtünk a költő párok számának látványos növekedésében. Szerencsére nem így lett!

 

A költési időszak kezdetéig kirakott 155 ládából 90 db-ot (58,1%) foglaltak el a madarak. Összesen 72 pár gyöngybagoly, 20 pár macskabagoly és 2 pár vörös vércse költését követhettük nyomon. A macskabaglyok fiókáinak kirepülése után
ezúttal 4 költőládát foglaltak el a gyöngybaglyok is.


A fészkelő gyöngybaglyok száma a tavalyihoz képest 25 párral (+59,5%) nőtt. Mindez azt jelzi, hogy tavaly lényegesen kisebb lehetett a baglyok pusztulásának aránya, mint amit a rideg statisztika mutatott.

A párok többsége túlélte a zord időszakot, de a madarak a tél végére már annyira legyengültek, hogy utódnevelésre nem maradt erejük.

Idén az enyhe télnek köszönhetően a gyöngybaglyok többsége átlagosan egy hónappal
korábban, már március elején költésbe kezdett. Így bőven maradt idő a második költésekre is.

Összesen 37 pár költött (51,4%) kétszer, ami a második költések arányát tekintve rekordot jelent. Kuriózumnak számít, hogy az egyik pár két sikertelen kísérlet után harmadszor is költött, melynek eredményeként végül sikeresen reptetett fiókákat.

A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően tudjuk, hogy a baglyok az első költések során átlagosan 7,0 db, a második költések esetében 9,2 db tojást raktak. A kelési siker az első költéseknél 81,6%-os, a második költéseknél 83,3%-os volt. A kikelt fiókák 74,9%-a, ill. 85,4%-a repült ki. A sikeres költéseknek köszönhetően 528 fióka hagyta el a költőládákat, ami 150,2%-kal több, mint tavaly.


A kirepült fiókák száma megközelíti a 2002. évi rekordot. Akkor 547 fiókát neveltek fel a gyöngybaglyok, viszont 95 pár produkálta ezt az eredményt. A kirepült fiókák
fészekaljankénti átlagszámát tekintve (4,8 pld.) az idei év mindenképpen csúcsnak számít.

 

A ládafoglaló macskabaglyok és a kirepülő fiókák száma is újabb rekordot jelent. A faj 20 költéséből mindössze kettő volt eredménytelen. A szülőmadarak összesen 62 fiókát neveltek fel.


Összességében elmondható, hogy a baglyok idén kiváló költési eredményt produkáltak.
Védelmi programunk 1987-es kezdetek óta most már 5798 gyöngybagolyfióka (1415 költés), 813 macskabagoly-fióka (319 költés), 17 vörösvércse-fióka (8 költés) és 5 kuvikfióka (1költés) repült ki a költőládákból.

Forrás: MME