Banki álügyfélszolgálatra csaptak le a baranyai zsaruk

2022. december 01. csütörtök 18:00

Banki álügyfélszolgálatra csaptak le a baranyai zsaruk

Videó! Telefonos csalásra szakosodott bűnbandát fogtak el a baranyai rendőrök Budapesten és Csobánkán. 

 

 

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt indított büntetőeljárást, mert felmerült a gyanú, hogy szervezett csoport banki álügyfélszolgálatot üzemeltet. 

A nyomozók a minden részletre kiterjedő nyomozás és elemzői munka során beazonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyeket, majd 2022. november 29-én összehangolt rendőri akció keretében Budapesten, valamint Csobánkán elfogták őket.

Az intézkedés során a rendőrök az elfogott személyek házaiban kutatást tartottak, amely során mobiltelefonokat, SIM kártyákat, laptopokat, valamint virtuális pénztárca tartásához szükséges eszközt találtak, majd foglaltak le.

A nyomozás adatai alapján a csalók telefonon keresték meg az áldozataikat, amely során egy bank ügyfélszolgálatának kiadva magukat kicsalták a sértettek bankkártyáinak, illetve a bankszámláinak adatait.

A megszerzett adatok ismeretében a sértettek engedélye és hozzájárulása nélkül internetes vásárlásokat, valamint utalásokat hajtottak végre. Az elutalt pénzek nem közvetlenül a csalókhoz érkeztek, hanem más emberek adataival nyitott bankszámlákra.

A rendőrök a bűncselekménnyel kapcsolatban két külföldi férfit, valamint egy magyar férfit és egy szintén magyar nőt állítottak elő a főkapitányságra. Gyanúsítotti kihallgatásukat követően őrizetbe vették őket, majd kezdeményezték a letartóztatásukat. 

 

Forrás: BMRFK