Bajba jutott vércsén, kismacskán is segítettek az önkéntesek, darazsak miatt is hívják őket

2022. augusztus 06. szombat 10:49

Bajba jutott vércsén, kismacskán is segítettek az önkéntesek, darazsak miatt is hívják őket

Már megszokhattuk, hogy a megye hivatásos tűzoltói mellett az önkéntesek is tevékenyen részt vesznek a segítségnyújtásban, legyen az egy bajba jutott ember, vagy állat. Az elmúlt időszakban a Baranya Speciális Mentők Egyesülete tagjainak mindegyik területen akadt munkája. 

 

 

Júliusban két alakalommal is egy-egy pórul járt állaton segítettek az egyesület tagjai.

 

Egy nap, amikor estefelé éppen hazafelé tartottak az ifjú önkéntesek, a harkányi úton haladva az út szélén egy vörös vércsét fedeztek fel, nem éppen szokványos testtartással.

A madár repképtelen volt, csak a földön vergődve tudott haladni, szárnyának végén égésnyomok voltak, így nagy eséllyel áramütést szenvedhetett korábban.

Az önkéntesek azonnal értesítették a veszélyes állat befogással foglalkozó felnőtt kollégájukat, aki a helyszínre érkezve a madarat szakszerűen befogta. Ezt követően a Szigetvári Madármentő Állomásra szállították a szerencsétlenül jár vörös vércsét, ahol ellátásban részesítették és a felépüléséig helyet biztosítottak neki.


A repképtelen vörös vércsét vélhetően áramütés érte.

Az egyesület Egerág településről kapott hívást az egyik nap, hogy egy esőlefolyó rácsa alól keserves macskanyávogás hallatszik.

Kiérkezve tapasztalták, hogy a csapadékelvezető rendszerbe egy kismacska tévedt. Az önkéntesek végül a rácsot óvatosan felszedték és a kisállatot kiemelték. A kismacska - megörülve a szabadságnak - tovább is állt.

Közismert, hogy az egyesület darázsirtással is foglalkozik, júliusban sok telefonhívást kaptak, amelyben a kétségbeesett tulajdonosok kértek segítséget, mert nem érezték biztonságban magukat, több esetben darázstámadás áldozatai is lettek.

Így az egyesület tagja számos alkalommal hajtottak végre darázsirtást a megye több településén. Egyik településen, egy ingatlan udvarán álló fészerbe költöztek be a lódarazsak és támadták meg a gyanútlanul odatartó tulajdonost.

Kozármislenyben az épített támfalban vertek fészket, Pécsett és Nagyharsányban az ereszcsatorna takarásában, Kökényben, Siklóson és Csarnótán egy családi ház padlásán több tucatnyi padlásdarázs fészkét találták.

Máriagyűdön egy régi ablakklímában, egy másik ingatlannál pedig a gyerekszoba ablakán lévő redőnytok és a fal között, a vakolat alá fészkeltek a földi darazsak, míg Vókányban a nyílászárók takarásában vertek fészket.

Rádfalváról kétségbeesetten hívták az önkénteseket, ugyanis ott már nem csak a padláson, hanem a szobákban is megjelentek a darazsak.

A Baranya Speciális Mentők a lakossági segítségkérésekre kivonultak és szakszerű beavatkozásukkal a darázsfészkeket megsemmisítették, a darazsakat kiirtották, ezzel megszüntették közvetlen veszélyt.

Forrás: Katasztrófavédelem