Az újranyitással egy csapásra nem oldódtak meg a pécsi vendéglátósok gondjai

2021. május 17. hétfő 09:00

Az újranyitással egy csapásra nem oldódtak meg a pécsi vendéglátósok gondjai

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos enyhítésének fontos állomása volt, amikor hosszú idő után újra kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, majd a belső terei is. A vállalkozások problémái azonban nem oldódtak meg egy csapásra. Az első hétvége után visszaesett a vendégforgalom, a zárt helyiségekben pedig általában alig-alig látni embert.


Péntek délután, Pécs, Király utca. A vendéglátóhelyek teraszai lényegében tele, sétálók jönnek-mennek, lüktet a belváros, mint a vírus előtti boldog békeidőben, és az esti roham még csak ezután jön.

Látszólag a vendéglátósok fellélegezhetnek, úgy tűnik, az újranyitás óta megrohamozták a kávézókat, éttermeket az emberek, minden egyenesbe jött. A szakember szerint azonban korántsem ilyen jó a helyzet.

- Még nem állt vissza a korábbi rend, összességében kevesebb a vendég - nyilatkozta lapunknak a Baranya Megyei Kereskedők Egyesületének nevében Pichler József.

A tapasztalatok szerint sokan nem szívesen ülnek be a vendéglátóhelyek belső részeibe. Az emberek egy része tart ugyanis attól, hogy zárt helyen lényegesen gyorsabban terjed a koronavírus, másrészt bőven akadnak még olyanok, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Mint arról korábban írtunk, a több hónapos kényszerszünet következtében a vendéglátóhelyeket üzemeltető vállalkozások rendkívül nehéz helyzetbe kerültek.

- Sajnos sokan nem bírták tovább, bezárták az üzletet. Azok közül, akik túlélték ezt a nehéz időszakot, sokan hiteleket vettek fel, hogy a kulcsembereket megtarthassák. Értelemszerűen a bezárások után a készletekkel sem tudtak mit kezdeni, ez is hatalmas veszteség volt - mondta Pichler József, aki pozitívumként említette, hogy az állami bértámogatás a májusi hónapra is jár az érintett vállalkozásoknak.

Ami pedig a jövőt illeti, a beoltottak számának gyarapodásával folytatódhat a fokozatos újranyitás. Május 28-től végre ismét lehet lakodalmakat tartani, amely - természetesen a leendő házastársak mellett - az éttermek számára a legjobb hír.

Palotás Péter