A csőd szélén táncolnak a még talpon lévő pécsi vendéglátóhelyek - Nagyon várják a nyitást

2021. április 19. hétfő 08:44

A csőd szélén táncolnak a még talpon lévő pécsi vendéglátóhelyek - Nagyon várják a nyitást

Ha a jelenlegi gyors ütemben halad tovább az oltás Magyarországon, napokon belül nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. A pécsi éttermek, kávézók és kocsmák közül több egység bezárt, és nem tudni, hogy valaha kinyitnak-e, de a talpon maradt vállalkozások is rendkívül nehéz helyzetben vannak. A szakmában dolgozó egyik pincér azt mondta, a „huszonnegyedik órában", tehát közvetlenül a teljes csőd előtt fogadhatnak ismét vendégeket.


Az elmúlt napokban munkások jelentek meg a nagy múlttal rendelkező, de hosszú ideje zárva tartó egykori Iparos Kisvendéglőnél. Bár többen azt feltételezték, esetleg hamarosan újra kinyit az étterem, úgy tudjuk, az azóta már véget is ért felújítás után el szeretnék adni a helyiséget.

Szintén nem üzemel már a Cellárium étterem, az egyik ingatlanközvetítő honlapján pedig - cikkünk megjelenésekor - elérhető hirdetés szerint a tulajdonosok bérlésre kínálják az Aranykacsát. Utóbbi esetében bizakodásra ad okot a jövőt illetően, hogy új munkatársak jelentkezését várják.

Nagy forgalom várható

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke vasárnap az M1 televíziónak arról beszélt, a hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat. Ha pedig jó idő lesz - tette hozzá -, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken.



Már a koronavírus-járvány berobbanása előtt is bajban volt a pécsi éttermek, kávézók és kocsmák egy jelentős része, amelyre jó példa, hogy évekkel ezelőtt bezártak jól ismert helyek, mint például a kertvárosi Szomjas Tüzér vagy a belvárosi Café Zacc.


A vírus miatt bevezetett korlátozások következtében a vendéglátással foglalkozó vállalkozások érthetően nehéz helyzetbe kerültek, komoly veszteségeket kellett elkönyvelniük. Azok az éttermek, amelyek megtehették, átálltak az elviteles rendszerre és a házhoz szállításra.

A szektor nagyrészt azért tudta elkerülni a teljes csődöt, mert a kormány bértámogatást nyújtott a cégeknek, valamint állami forrásból népszerűsítették az ételrendelést. Szintén nagy segítség, hogy a vendéglátással foglalkozó vállalkozásoknak nem kell bérleti díjat fizetniük az állami vagy helyi önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek esetében.



A gyakorlatilag csak italokat árusító helyek nem tehettek mást, mint bezártak.

Radzik-Bősz Marcell, a Jókai téren található Vödör Café üzemeltetője lapunknak úgy nyilatkozott, túlélni csak költségcsökkentéssel lehet. A konkrétumokról szólva elmondta, a nem használt elektromos eszközök kihúzásával, a televízió- és internetszolgáltatás lemondásával, illetve végső esetben a munkavállalók óraszámának vagy bérének csökkentésével érhet el megtakarítást egy vendéglátóhely.

A szektor egy része hamarosan egy kis levegőhöz jut, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis nemrég bejelentette, hogy 3,5 millió beoltott után újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és úgynevezett teraszdíjat sem kell fizetniük. Ha minden jól megy, napokon belül eléri az ország a kitűzött célt, és folytatódhatnak az enyhítések.

Az egyik pécsi étteremben pincérként dolgozó hölgy név nélkül azt mondta munkatársunknak, a „huszonnegyedik órában" fogadhatnak ismét vendégeket. A munkaadója, és tudomása szerint más helyi cégek is a csőd szélén táncolnak.

 

Képünk az egykori Cellárium étteremnél készült.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva