Az idő betett a prémiumboroknak

2010. október 01. péntek 19:00

Az idő betett a prémiumboroknak
Pécsett is a végükhöz közelednek a szüreti munkák. Néhány hete még bíztak a gazdák a csapadékmentes, napos időben, az megmenthette volna az idei termést. Nem így lett, rendületlenül esett az eső: 30%-os terméskiesés és jelentős minőségromlás lett az eredménye.

– Már csak a cirfandli van a tőkéken, azt a hétvégén, legkésőbb a jövő hét közepén leszedjük – nyilatkozta a Pécsi Újság.hu-nak Radó István, aki a Kisdeindol-dűlőn termeszt szőlőt. Úgy számol, a rengeteg csapadék okozta rothadás a nyári lisztharmatjárványt túlélő fürtök 35%-át elvitte.

A mennyiségvesztésnél csak a minőségromlás érintette érzékenyebben a borosgazdákat. A korábban már leszedett zweigelt és zöldveltelini is csak 16 mustfokot mutatott, míg más években a 19 is megszokott volt. Egyedül a chardonnay-t tudták 19-es mustfokkal szüretelni, de az egyébként is jellemzően jó cukorgyűjtő fajta.

A hatályos bortörvény szerint hozzáadott cukorral fel lehet javítani a borok minőségét, de tilos minőségi kategóriát "ugrani", vagyis csak korrigálni lehet az enyhe mustfokot.

– Ennek következtében kizárólag középkategóriás borok kerülhetnek majd a vinotékák polcaira a 2010-es évjáratból – véli Jobbágy Kornél, az egyik pécsi borház értékesítője. A szakember szerint a gazdák igyekeznek majd mielőbb túladni az idei palackokon, a korábbi évjáratok borait pedig minden bizonnyal legalább 10%-os áremeléssel kínálják majd.

Kénytelenek kompenzálni a kiesésüket, hiszen idén többszörösen sújtotta őket az időjárás. Nem elég, hogy kevesebb és rosszabb minőségű a bor, ráadásul még sokkal több pénzt és időt kellett ráfordítaniuk a termelőknek, hogy legalább ennyit sikerüljön megmenteni.

– Legalább kétszer annyit permeteztünk, mint más években, s így is csak alig több mint a felét sikerült megmentenünk a szőlőnek a lisztharmattól, a peronoszpórától, na és persze a rothadástól – tette hozzá Radó István.

Képünk illusztráció.

S. B. – Fotó: EQM