Arany minősítést szerzett egy pécsi cukrász házaspár az országos versenyen

2023. március 21. kedd 10:01

Arany minősítést szerzett egy pécsi cukrász házaspár az országos versenyen

A pécsi Mischler Cukrászda cukrászai Arany fokozatú minősítést és második helyezést értek el a Magyarország étele - Szamos Mátyás Tányérdesszert Verseny döntőjében.

 

 

 

Felcsúton került sor első ízben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével a „Magyarország étele - Szamos Mátyás tányérdesszertverseny" nevű versenyre, melynek döntőjében a pécsi Mischler Cukrászda „Cukrász família" párosa, Böröcz Csaba és Böröcz Csabáné mestercukrászok Arany minősítést és a 11 döntősből álló mezőnyben a megtisztelő 2. helyezést érték el „Szabadság most - Petőfi püspökkenyere ma" elnevezésű tányérdesszertjükkel.

 

Az ország minden pontjáról, sőt határainkon túlról is érkező versenyzők erős mezőnyének alkotásait Világ-és Európa-bajnok és helyezett mestercukrászok nívós zsűrije értékelte.

A verseny témája Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója kapcsán a „Talpra Magyar!" elnevezést kapta.

A desszerteknek a szigorú szakmai előírásokon és elvárásokon túl tehát a tematikához is kapcsolódniuk kellett, mely kutatómunkát, kiemelt kreativitást igényelt a versenyzőktől.

A „Szabadság ma - Petőfi püspökkenyere" desszert az 1800-as évek közepének klasszikus, házias süteményéhez, az aszalt gyümölcsökkel dúsított, szaftos gyümölcskenyérhez nyúlik vissza, melyet különböző textúrákban és kombinációkban megjelenő meggy, citrom és lime íz tesz igazán üdítő, ízgazdag desszertté.

Díszítésében megjelenik a meggyvörös színű „tinta" és a fehér(csokoládés) toll is, mint a költő legerősebb fegyvere.

Az immáron 8. éve működő Mischler cukrászműhely főcukrásza Böröcz Csabáné, Hajni és férje, Csaba mestercukrászokként otthonosan mozognak az újszerű és a hagyományos cukrászat világában is, de a tányérdesszert kategóriája másfajta kihívást jelentett számukra.

A versenymű rengeteg kutatómunka és gyakorlás után nyerte el végleges formáját és végül a zsűri elismerését is. Az Arany, mint elérhető legmagasabb szakmai fokozat elnyerése önmagában is rendkívül megtisztelő, de az abszolút második hely külön kiemelkedő eredmény.

A díjazott desszert tányérdesszertként kóstolható 2023. március 27-től a pécsi Árkádban található Mischler Cukrászda és Bisztróban, valamint monodesszertesített formában a Pécs, Erkel utca 8. szám alatti Mischler Cukrászdában.

EQM