A valaha mért legalacsonyabbhoz közelít a Mohácsnál már csaknem 28 fokos Duna vízállása

2018. augusztus 13. hétfő 12:16

A valaha mért legalacsonyabbhoz közelít a Mohácsnál már csaknem 28 fokos Duna vízállása

Az előrejelzés szerint a következő napokban megközelíti a Duna vízállása Mohácsnál is a negatív rekordot, péntekre várhatóan 87 centiméterre süllyed a vízszint. A kompközlekedés egyelőre zavartalan. 


Tovább tart az apály a Dunán, s a hét végéig még tovább csökken a vízszint. A csapadékszegény időjárás, valamint a hőség egyaránt hozzájárul a tartós apály kialakulásához, s a folyó melegedését is elősegíti. A Duna Mohácsnál hétfőn reggel már majd' huszonnyolc fokos volt.

A legfrissebb előrejelzés szerint már pénteken egy méter alá süllyed a vízszint, aznap este már csak nyolcvanhét centiméteres lesz a vízállás. Ez egyébként megközelíti a negatív rekordot, amit a Dunán 2003 forró nyarán jegyeztek fel, akkor mindössze hatvanhárom centis volt a vízállás Mohácsnál.

Akkor még a hajóforgalmat is leállt, sok vízi jármű kénytelen volt mindaddig a kikötőkben vesztegelni, míg a megfeneklés veszélye nélkül útnak indulhattak. 2011 nyarán hasonló helyzet alakult ki, akkor az átkelőhajók is csak korlátozásokkal közlekedhettek.

Utóbbiról egyelőre nincs szó, menetrend szerint járnak a kompok.

Az igen alacsony vízállás miatt egyébként a Duna budapesti szakaszán kilátszik az Ínség-szikla - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn.
Ez a szikla általában víz alatt van, de a budapesti vízmércén mért 95 centiméter körüli vízállásnál kibukkan a vízből. Ez egy meglehetősen alacsony és viszonylag ritkán mért vízállás. A szikla innen is kapta a nevét, hiszen csak tartós aszály idején "mutatja meg magát" - jegyezték meg.

A tartósan meleg, csapadékszegény időjárás következtében augusztus elejére a magyarországi folyók szinte igen alacsony lett.

A Dunán Budapestnél augusztus 13-án reggel 93 centimétert mértek, ami 42 centiméterrel magasabb a 2003-as legalacsonyabb, 51 centiméteres értéknél.

A Duna magyarországi szakaszán kisvizes vízállás mellett sem rendel el a hajózási hatóság teljes hajózási zárlatot. A hajósokat szükség esetén úgynevezett kisvizes bója  kihelyezésével segítik a kritikus szakaszokon, még pontosabban kijelölve az aktuálisan hajózható vízi utat - fejtette ki közleményében a vízügyi főigazgatóság.

M. B.