A pécsi zeneszerző, Balatoni Sándor nyerte el az Európai Kóruszeneszerzői Díjat

2017. október 05. csütörtök 11:06

A pécsi zeneszerző, Balatoni Sándor nyerte el az Európai Kóruszeneszerzői Díjat

A nemzetközi zsűri szeptember 20-i ülésén három győztest választott az egész Európából beküldött, összesen 51 kóruszenei szerzemény közül, ennek nyomán idén a pécsi Balatoni Sándor, Gyöngyösi Levente és Tóth Péter egy-egy alkotása érdemelte ki az Európai Kóruszeneszerzői Díjat. 

Az Európai Kóruszeneszerzői Díjat az AGEC (Arbeitsgemeinschaft Europaeischer Chorverbaende) által hosszú éveken keresztül szervezett „Arany Hangvilla" utódjaként 2011/12 óta a European Choral Association - Europa Cantat (Európai Kórusszvetség - Europa Cantat) szervezi. A 2017/18-as évadban harmadik alkalommal megrendezett versenyre az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat mintegy 40 országban működő tagszervezetei küldhettek be legfeljebb 3-3 pályaművet „1. - a cappella kórusmű" és „2. - kórusmű hangszerkísérettel" kategóriákban.

16 ország 17 kórusszervezete 41 zeneszerző 51 művét (38 az első és 13 a második kategóriában) nevezte idén, amely jelentős emelkedés az előző évekhez képest.

Az a cappella kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott át: Balatoni Sándor férfikarra írt Cantate Domino és Tóth Péter Mesedoboz című nőikarra készült darabját
találta a legjobbnak. Az ítészek a hangszerkíséretes kategóriában Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabját
hirdette győztesnek.

A nyertes pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek, és a 2018. július 27. és augusztus 5. között az észtországi Tallinnban megrendezésre kerülő EUROPA CANTAT
fesztiválon nemzetközi kórusok mutatják be őket.

A pécsi születésű és azóta is itt élő Balatoni Sándor Junior Príma díjas orgonista a város egyik legnagyobb zenei reménysége. 2014 óta a Pius templom orgonistája és karnagya. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti kar, valamint az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola tanára. Számos zeneszerzői díjjal büszkélkedhet, műveit bemutatták több európai országban, az Egyesült Államokban és Kínában is.

A 2016-tól a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben működő Európai Kórusszövetség - Europa Cantat Közép-kelet- európai Regionális Központja is őszinte gratulációját fejezte ki Balatoni Sándor felé.

Forrás: ZsÖK