A pécsi vízhálózat sem bírja a hőséget: több száz csőtörés volt már idén

2022. augusztus 05. péntek 09:05

A pécsi vízhálózat sem bírja a hőséget: több száz csőtörés volt már idén

Az extrém időjárási körülmények, a hatalmas esőzések és a szárazság váltakozása a vízszolgáltatót is minden eddiginél nagyobb kihívás elé állítja. Komoly meghibásodások, csőtörések nehezítik az egyébként is felújításra szoruló hálózat működtetését, közölte a Tettye Forrásház. 

 

 

A víziközmű-hálózaton végzett fejlesztések, rekonstrukciók mellett a szolgáltató szakemberei folyamatosan javítják Pécs és a környező települések víz- és szennyvízhálózatát.

A nem várt meghibásodások közül is kiemelkedő számban fordulnak elő a csöveken keletkező törések, repedések; ez év július végéig összesen 755 csőtörés elhárítása igényelt azonnali beavatkozást a szolgáltató részéről. 75-ször fővezetéken, 548 alkalommal bekötővezetéken, további 132 esetben pedig a hálózat fontos részét képező szerelvényeken történt meghibásodás.

Egymás után

2022 első fele több súlyos meghibásodást eredményezett. A legnagyobb léptékű és egyben „leglátványosabb" csőtörés július 28-án hajnalban történt a Siklósi út és Németh László utca kereszteződésében, ahol egy (a pécsi Kertvárosra jellemző anyagú) 1982-ban épített KM PVC fővezeték tört el. A legtöbb felhasználót érintő vízhiánya Kővágószőlőst és Kővágótöttöst ellátó töltővezeték áprilisi és májusi meghibásodásaiból adódott.

Ahogy a téli időszakra jellemző fagyok is kikezdték a csöveket(januárban egy hét alatt 6 fővezeték szorult javításra),egy másik tendencia is erősödni látszik: a nyári hőség idején, július utolsó hetében jelentkezett a legtöbb hibaa vízhálózaton - egy hét leforgása alatt 40 hibahelyhez vonultak fel a pécsi szakemberek.
(Kánikula idején különösen figyelnek arra, hogy a legrövidebb idő alatt javítsák a csőtöréseket, szinte mindig még aznap, néhány óra alatt helyreáll a vízszolgáltatás.)

A forróság beköszöntével történt csőtörések többsége már egyértelműen a szélsőséges időjárási körülmények számlájára írható. A kánikulai időszakokban jól kimutathatóan megemelkedik egyes városrészek vízigénye. A vezetékekben zajló nagyobb forgalom, a vízhasználat kilengései, a gyakrabban változó nyomás a megszokottnál nagyobb terhet ró a hálózatra.


A másik ok a nagy esőzések és a szárazság váltakozásában keresendő.

Az eső áztatta, nedves földben húzódó csövek térfogata a forrósággal együtt járó hirtelen szárazság hatására megváltozik, amely a merev falú vezetékeken könnyen töréshez, repedéshez vezethet. Hogy csökkentsék az előfordulását, a szakemberek tradicionálisan homokágyazatba fektetik a csöveket (mivel a homok nedvességétől, szárazságától függetlenül alkalmazkodik a benne futó vezeték esetleges elmozdulásához, térfogatváltozásához).

 

 

EQM