A pécsi börtönben naponta 4500 forintunkba kerül minden elítélt

2011. szeptember 30. péntek 17:47

A pécsi börtönben naponta 4500 forintunkba kerül minden elítélt

Több mint kétszázharminc embert tartanak fogva a pécsi büntetés-végrehajtási (BV) intézet Papnövelde utcai komplexumában. Ugyan a fiatalkorúak európai körülmények közt várhatják a szabadulást, a megyei BV zárkái túlzsúfoltak, jelenleg ugyanis kétszer annyian vannak hűvösön, mint azt a befogadóképesség engedné. Dékány Zsolttal, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokával barangoltunk az épületben. Utunk során többek közt azt tudakoltuk, mivel foglalkoznak, mikor fogadhatnak látogatókat és nézhetnek-e tévét a fogvatartottak.

Ha nem követ el az ember bűncselekményt, igen nehézkes bejutnia a pécsi börtönbe.

Az épületbe nyilván külön engedéllyel lehet csak belépni és az újságírók csak az előzetesen regisztrált fényképezőt és diktafont vihetik magunkkal - az egyéb elektromos kütyüktől egy időre nekünk is búcsút kellett vennünk. A szigor érthető, hiszen a mai technikával néhány kattintással akár a biztonsági rendszer is feltérképezhető.

- A Papnövelde utcában található épület két nagy egységből áll - kezdte Dékány Zsolt bv. ezredes, az intézet parancsnoka - A megyei intézet alapfeladata az előzetes letartóztatás végrehajtása, de szabadságvesztésre ítéltek is találhatók az épületben. Aki a megye területén követ el bűncselekményt, majd elrendelik a büntetését, nálunk tölti azt. Vannak azonban olyan elítéltjeink is, akiket ugyan más intézetbe helyeztek, de folyamatban lévő bírósági ügyük miatt határozott ideig Pécsett maradnak - tette hozzá.

A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A BÖRTÖNBEN KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT:




A megyei BV-ben különböző méretű zárkákban tartják a rabokat, a választék az egyszemélyestől egészen a tizenhat ágyas egységig terjed.

A pécsi komplexum másik nagy része a 2006 óta működő Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézete.

- Ide Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéből érkeznek elítéltek. Külön körletrész található a börtön-, illetve a fogházfokozatra ítélteknek, valamint az előzetesben lévők számára.

A törvény értelmében azok kerülhetnek erre a helyre, akik a bűncselekmény elkövetésekor már betöltötték a tizennegyedik életévüket, de a tizennyolcadikat még nem, és jelenleg huszonegy éven aluliak. A pécsi egységben a többségük 17-18 esztendős.

És bár Dékány Zsolt elmondása szerint a fiatalkorúak európai színvonalú egységében nincs túlzsúfoltság, a megyei intézetben annál inkább: a létszám a befogadóképesség kétszerese, jelenleg ugyanis az elméletileg 97 férőhelyes épületben 193 embert tartanak fogva.

- A zsúfoltság csökkentésére kevés eszköz áll rendelkezésünkre, hiszen az intézetnek befogadási kötelezettsége van. A férőhely-bővítésre már elkészültek a tervek, ennek keretében 23-24 fős növelésre lesz lehetőségünk a közeljövőben - fogalmazott a parancsnok.

Emellett a büntetés-végrehajtás úgynevezett telítettségkiegyenlítő programot működtet. Ez azt jelenti, hogy a legzsúfoltabb börtönökből elszállítják az előzetesen letartóztatottakat a kevésbé telített intézetekbe - amihez azonban szükséges az adott bíróság engedélye is.

Maradva a számoknál: a rabokra tavaly egészen pontosan napi 2238 forintot fordítottak, az intézet dolgozóinak juttatását nem számolva. Mint azt megtudtuk, ha a személyi állomány bérét is figyelembe vennénk, az összeg dupláját, azaz nagyjából 4500 forintot kapnánk.

A parancsnoki irodában folytatott beszélgetés után az épület egy jóval komorabb része, a megyei BV felé vettük az irányt. A folyosóról nyíló zárkák között súlyzókkal felszerelt közösségi hely, valamint az istentiszteletek helyszínéül szolgáló terem fogadja a látogatót.

- Tizenegy éve indult a börtönlelkészi szolgálat. Az intézet személyi állományába tartozik egy református lelkész, aki lelki gyakorlatokat tart a fogvatartottaknak, valamint koordinálja a többi egyház képviselőinek munkáját. Mivel nemrég Dr. Udvardy György megyéspüspök katolikus börtönlelkészt is kijelölt, így az ő szerepük is növekedni fog.

A fogvatartottak az istentiszteletek és a súlyzózás mellett persze mással is elfoglalhatják magukat.

- Általános- és középiskolai oktatást, valamint felnőttképzést is tartunk. A programszervezés kiemelten fontos, elsősorban a személyiségfejlesztés céljából. A szabadulás utáni életre szeretnénk felkészíteni a fogvatartottakat, ennek érdekében az intézetben az igazságügyi szolgálat pártfogója, illetve a munkaügyi központ munkatársa is dolgozik.

Akár a programok sikerességét is jelezheti, hogy ottjártunkkor a fogvatartottak fegyelmezettek voltak, a felnőttek hangos köszönéssel fogadták a parancsnokot, a fiatalkorúak pedig szinte vigyázzba vágták magukat.

A komplexumban dolgozni is lehet, általában a konyhán és raktárakban, ahol jellemzően karbantartási munkálatokat végeznek vagy takarítanak. Azonban szórakoztatóbb módon is elüthetik idejüket, a zárkájukban ugyanis tévét tarthatnak, a közös helyiségben pedig billiárdozhatnak is a fiatalkorúak - internetezésre viszont nincs lehetőség.

A rabok számára kötelező biztosítani a szabadlevegőn tartózkodást, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy magas falakkal és szögesdrótokkal körbevett lebetonozott placcon sétálhatnak vagy sportolhatnak.

- Havi egy alkalommal fogadhatnak látogatókat, ekkor egy órát beszélhetnek. A munkában álló elítéltek két alkalmat is kapnak, illetve jutalomként is lehet plusz látogatási időt szerezni. A fiatalkorúaknál sokan nem baranyai illetékességűek, így nagyrészüket nem tudják minden hónapban látogatni, ezért számukra megnöveltük az alkalmak hosszát - tudtuk meg.

Írásban viszont bármikor tarthatják a kapcsolatot a külvilággal, hiszen korlátlan mennyiségben küldhetnek és fogadhatnak levelet.

Kapcsolódó galéria

Ilyen a pécsi börtön belülről Ilyen a pécsi börtön belülről

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva