A mohácsi vendéglősök nem örülnek a halászat betiltásának
2015. augusztus 01. szombat 08:18

Nyilván a horgászokat kevésbé zavarja, hogy 2016-tól betiltják a halászatot az összes hazai természetes vízen, így a Dunán is, viszont az ősi mesterség gyakorlóit és a vendéglátósokat, de még a kiskereskedőket is annál inkább. Mohácson jelenleg a halászat öt család megélhetését biztosítja.
- Olyanok alkotják ezeket a szabályokat, akik nem ismerik a Dunát, illetve, nem tudják, hogy miként működik egy halászcsárda- így összegzett hírportálunk megkeresésére Kovács József, a mohácsi kompkikötő szomszédságában működő vendéglő vezetője, amikor arról érdeklődtünk nála, milyen hatása üzletmenetére a halászat betiltása.
A negyvenhét éve vendéglátással foglalkozó férfi azt mondta, vendégeik nem azért jönnek Mohácsra, hogy külföldi eredetű süllőt, vagy afrikai harcsát egyenek. Kovács József hozzátette, szezontól függően, de hetente átlagosan harminc-negyven kiló halat vesznek a Mohácsi Halászati Kft.-től, és egyelőre nem tudja, miként fogják pótolni az így kiesett mennyiséget.
A jelenlegi szabályozás szerint éttermek horgászoktól hivatalosan nem vehetnek halat, és a vendéglátós szerint a szükséges mennyiséget így nem is lehetne folyamatosan biztosítani.
Hozzátette, más beszállítóktól is szereznek be halat, de éttermük legnagyobb vonzerejét természetesen a dunai hal jelenti. Kovács József szerint a probléma nemcsak őt érinti egyedül, hasonló profilú vállalkozást működtető társai mellett elsősorban nyilván a halászok lesznek a korlátozás kárvallottjai.
Maradnak a bemutatók
Hírportálunk megkereste a Mohácsi Halászati Kft. vezetőjét, Gulyás Antalt is. A szakember megerősítette a fentieket, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a halászati tilalom elsősorban a kiskereskedelemben fogja éreztetni negatív hatását. Az éttermek részére eddig elsősorban rablóhalakat, azaz süllőt, harcsát és csukát értékesítettek.
Maradnak a bemutatók
Egy két évvel ezelőtt bevezetett korlátozás következtében hatvan tonnára vették vissza az általuk kifogható halak mennyiségét, de ezek legnagyobb részét - elmondása szerint - a keszeg és a kárász adják, amelynek fogyasztásához a környékbeliek hozzá vannak szokva, és kifejezetten igénylik is a folyamatos ellátást.
Gulyás Antal arra is számít, hogy a jövőre életbe lépő szabályozás miatt a feketegazdaság erősödni fog.
Képünkön: haltartó bárka Mohácson.
Forrás: Mohácsi Újság.hu
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Juhász Dorka olasz bajnok lett a...
- Nem drónok miatt kaptak éles...
- A PTE klinikáján végeztek először...
- Pécsi áruházban is dedikált a magát...
- Több százan vettek részt a Pécs és...
- Pénteken lesz a virágvásár a Kossuth...
- Pécsett rabolt három fiatal, Mohácson...
- Még el sem indult, máris késik egy...
- Nem semmi: több helyen havazik az...
- Jelentős havazásra figyelmeztet a...