A mohácsi gimnázium mellett további kilenc oktatási intézményben kellett már szünetet elrendelni

2020. szeptember 05. szombat 12:10

A mohácsi gimnázium mellett további kilenc oktatási intézményben kellett már szünetet elrendelni

Hatezer oktatási intézményből eddig négy óvodában és hat iskolában kellett rendkívüli szünetet elrendelni koronavírus-megbetegedés miatt - közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában. 

 

Az államtitkár hangsúlyozta: továbbra sem látják indokoltnak a teljes átállást a digitális oktatásra, ehelyett figyelik az intézményeket és célzottan intézkednek.

Elmondta: Európában mindenhol hagyományos munkarend szerint kezdődött el az oktatás, és a magyar kormány is azt vallja, hogy a digitális oktatás "vészmegoldás", a hagyományos oktatás "minden téren eredményesebb".

Ismertette: folyamatosan kapnak adatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központtól és jelentéseket az oktatási intézményektől. Ha szükséges, akkor a kidolgozott protokoll szerint először rendkívüli szünetet rendelnek el 2-3 napra, amíg kiderül, hogy a fertőzött tanuló karanténba helyezésével sikerült-e megállítani az intézményben a járvány terjedését.

Jelenleg 60-70 intézményt figyelnek különösen, ahonnan jelezték koronavírus-fertőzés gyanúját. Meglátása szerint ezek jelentős részében az fog kiderülni, hogy nincs szükség további intézkedésekre, és lesz, ahol szünetet kell majd elrendelni.

Elmondta, van egy intézmény (ez a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium - a szerk.), ahol az egész tantestület karanténba került, és ahol ezért hétfőtől átállnak a digitális oktatásra. Hozzátette: előreláthatóan egy-két hét után ott is visszaállhat majd a rendes tanítás.

Maruzsa Zoltán szólt arról is, hogy a tavaszi tapasztalatokra érdemes építeni. Akkor a fertőzésszámok rendkívüli szórást mutattak az országban, volt, ahol megindult a fertőzés, más megyékben megállt egy-két tucatnál. Azokban a megyékben, ahol alacsony a fertőzöttek száma, nyugodtan működhetnek az oktatási intézmények, hiszen közel-távol nincs senki, aki be tudná vinni a vírust az iskolába.

Az államtitkár szólt arról is: az összes tanár, 170 ezer pedagógus tesztelése hatalmas logisztikai feladat lenne, ugyanakkor két-három napra szóló eredményt hozna, hiszen a tanárok újra és újra találkoznak az iskolán kívül is emberekkel, és így bármikor megfertőződhetnek.

Képünk illusztráció.

MTI