A megye pálinkafőzdéi jól vannak

2011. január 24. hétfő 18:57

A megye pálinkafőzdéi jól vannak
Bár a szeszfőzdék egy jelentős része tartott attól, hogy a tavaly ősszel életbe lépett új pálinkafőzési szabályozás miatt csökken majd a forgalmuk, a Pécsi Újság.hu-nak nyilatkozó főzdék tulajdonosai arról számoltak be, hogy nem romlott az üzlet. Ennek oka szerintük, hogy aki pálinkát készít, annak többsége eddig is megtette ezt – igaz, illegálisan. A jövedéki adó eltörlése miatt a bérfőzők is olcsóbban tudják előállítani az italt, így ez is elősegítette azt, hogy az elmúlt négy hónapban nem csökkent az úgynevezett bérfőzésben előállított pálinka mennyisége.

A tavaly októberben életbe lépett jövedékiadó-módosítás következtében adómentessé vált az otthoni pálinkafőzés, évi legfeljebb ötven literig. Az új szabályozás miatt a házi pálinkafőzők száma jelentős mértékben nem növekedett, így a baranyai szeszfőzdék forgalma sem csökkent. Sőt, a szabályozás számukra is kedvező.

- Nem lett kevesebb bérfőzetőnk, ugyanis a jövedéki adó eltörlésével a főzési díj is csökkent. Úgy gondolom, hogy aki eddig is próbálkozott otthon, az nem adta fel továbbra sem, de csak a törvénymódosítás miatt nem hiszem, hogy sokan belefogtak volna a pálinkafőzésbe. Kétséges ugyanis a végkifejlet, az otthon előállított pálinka minősége sok esetben hagy maga után kívánnivalót - mondta el lapunknak Kozma Erzsébet, az évi 50-60 ezer liter pálinkát előállító pellérdi szeszfőzde üzemeltetője

Az októberben életbe lépett rendelkezés a magyarbólyi pálinkafőzdét sem érintette hátrányosan.

- Az a pálinka, amely otthon készült, forgalomba nem hozható, de a keresletet természetesen befolyásolhatja, hiszen ezáltal kevesebb termékünk fogy. Szerencsére azonban erről a mi esetünkben nincsen szó. Aki pálinkát szeretett volna otthon készíteni, az eddig is lefőzte. A minőségromlás azonban problémát jelenthet, hiszen a hungarikum nevét teheti tönkre - tudtuk meg Nagy Sándortól, a Magyarbólyi Pálinkaüzem általános igazgatójától.

A Baranyában található körülbelül húsz főzde literenként nagyjából 600 és 800 forint közötti összegért vállal bérfőzést.

Az otthoni pálinkafőzés pedig nem olcsó mulatság. Az elkészítéshez szükséges berendezés ára átlagosan 200 ezer forint, és ekkor még nem számoltunk a főzés során elhasznált energiával. A privát pálinkafőzdébe fektetett pénz tehát csak hosszú évek, esetleg évtizedek alatt térülhet meg. Persze, csak ha valóban a szabályok szerint jár el a tulajdonos, és nem árulja a párlatot...


Képünk illusztráció.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva