A Mecsekről készült ismeretterjesztő kisfilmsorozat a PTE-n

2022. június 14. kedd 15:31

A Mecsekről készült ismeretterjesztő kisfilmsorozat a PTE-n

Háromrészes természettudományos oktató- és ismeretterjesztő kisfilmsorozat készült a Mecsek-hegység földtanáról a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel. 

 

 

A PTE közleményében azt írták, hogy a "pte1367" nevű YouTube-csatornán angol és magyar nyelven elérhető filmek az EDUC Európai Egyetemi Szövetség - nyolc európai egyetem együttműködésével indított közös, angol nyelvű oktatási platform - keretein belül készültek el.

A PTE saját médiuma, az UnivTV és Bujtor László docens együttműködésében készült, egyenként negyedórás epizódok a legújabb kutatási adatokra támaszkodva mutatják be a Mecsek-hegység jura-kréta kori geológiai kifejlődéseit, a hegység páratlan földtani értékeit.

A kisfilmek üledékképződési, vulkanikus, eróziós folyamatok bemutatásával, valamint kőzetminták segítségével mutatják be a nézőknek a Pécs környéki területen 130-160 millió évvel ezelőtt zajló folyamatokat, amelyek még akkor történtek, amikor a Mecsek-hegység helyén szubtrópusi óceán hullámzott.

A sorozat kitekint a geológián túl a hidrológiai, geomorfológiai, régészeti és paleontológiai érdekességekre, melyek a Mecsek-hegységet európai értelemben is fontos és érdekes kutatási területté teszik - hívták fel a figyelmet az egyetem közleményében.

MTI