A Lánc utcában és a klinikum tüdőgyógyászatán is van már dohányzásról leszoktató pont

2014. február 21. péntek 17:38

A Lánc utcában és a klinikum tüdőgyógyászatán is van már dohányzásról leszoktató pont

Tavaly decembertől Pécsett, Szigetváron és Komlón is bárki kérhet már segítséget a dohányzás leszokást támogató pontokban ahhoz, hogy végleg megszabaduljon a nikotinfüggőségtől.

Munkatársunknak Mácsainé Németh Erzsébet, a projekt vezetője nyilatkozott.

- Pécsett a Lánc utcában és a klinikum tüdőgyógyászati részlegén alakítunk ki úgynevezett dohányzásról való leszokást támogató pontokat - közölte az Egyesített Egészségügyi Intézmények igazgatója. Mint elmondta, a csoportos foglalkozások során különböző tanácsadásokkal és konzultációkkal próbálják ösztökélni az önként jelentkezőket a leszokásra. Az elképzelések között nem szerepel a gyógyszeres segítség.

Csoportos foglalkozásról van szó, ami elsősorban nem a leszokást segítő eszközök használatát ösztönzi, mint például az e-cigi vagy a nikotintapasz. A jelentkezők önsegélyező csoportot alkotnak, amit egy orvos koordinál, és tanácsadás formájában próbál segítséget nyújtani.

Mácsainé Németh Erzsébet szerint az összejövetelek idejét a jelentkezők egyeztetik, a részvétel viszont nem kötelező, mindenki maga tűzi ki a célt. A páciensek a program során tehát egymást segítik tapasztalatukkal, támogatásukkal. Ha mindenképpen szükség van rá, a szakorvos más módon segít, ekkor jöhet az e-cigi, vagy a nikotintapasz.


A program eredményessége nagyban múlik azon, hogy mennyire sikerül megszólítani a dohányosokat.

- Mivel decemberben indult az országos program, pontos adatokkal még nem rendelkezünk, azonban eddig folyamatos volt az érdeklődés. Később nagyszabású tájékoztató kampányt szervezünk, hogy minél több olyan emberhez eljuthassunk, akinek segítségre van szüksége a leszokáshoz. Korábban egyéni kezelésekkel próbáltunk segíteni, ám ez a csoportos módszer hatékonyabbnak tűnik. Az mindenképpen jó, hogy egy újabb szolgáltatással egészül ki a kórházi segítségnyújtás. Egy-egy folyamat után egy évig nyomon követjük a páciensek egészségi állapotát, ellenőrizendő, hogy mennyire volt sikeres a program.
 

Horváth Patrícia - Fotó: Lifeside