A gyalogos-átkelőhelyeket ellenőrzik a baranyai zsaruk

2023. január 23. hétfő 10:35

A gyalogos-átkelőhelyeket ellenőrzik a baranyai zsaruk

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság kiemelten ellenőrzi a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek forgalmát, mind a járművezetők, mind pedig a gyalogosok szabályos közlekedése tekintetében.

 

 

 

 

A közúti közlekedésben a gyalogosok vannak leginkább kitéve a veszélynek. Közlekedésük a téli időszakban - a rossz látási viszonyok és a hosszabb sötét időszakok miatt - nagyobb rizikót hordoz magában. A hidegben türelmetlenebbek, figyelmetlenebbek, és minél előbb szeretnének célba érni.

Sajnos emiatt télen megnő a gyalogoselütések száma.


Az éjszakai balesetek arra vezethetők vissza, hogy a gyalogosan közlekedők sokszor nem viselnek láthatósági mellényt, illetve sötét ruházatban - ezáltal rosszul vagy nehezen látható módon - vesznek részt a közlekedésben.

A balesetek bekövetkezésének másik jellemző oka az, hogy a gyalogosok az úttesten szabálytalanul próbálnak átkelni, illetve a járművezetők figyelmetlenül, és nem a megfelelő sebesség megválasztásával vesznek részt a közlekedésben. Az idősebb korosztály bizonytalan, váratlanul lépnek le az úttestre, és nehezebben érzékelik a közeledő veszélyt, vagy rosszul becsülik meg az érkező jármű távolságát és sebességét. A másik veszély, hogy takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem hagyva a vezetőknek a megállásra.


A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni, és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti. Csak a zöld jelzésen lehet áthaladni.

Annak villogása azt jelzi, hogy az áthaladást be kell fejezni, ilyenkor az átkelést már meg sem szabad kezdeni, mivel hamarosan a keresztező irányból érkező járművek kapnak szabad jelzést.


Nagyon fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket, és fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok megjelenésére számítani lehet.


A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság kiemelten ellenőrzi a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek forgalmát, mind a járművezetők, mind pedig a gyalogosok szabályos közlekedése tekintetében.

Forrás: BMRFK