A balliberális városvezetés bénázása miatt egymilliárdot bukott Pécs Csizmadi Péter szerint

2021. december 14. kedd 15:02

Frissítve: 2021. december 14. kedd 16:10

A balliberális városvezetés bénázása miatt egymilliárdot bukott Pécs Csizmadi Péter szerint

Elképesztő esetről számolt be kedden tartott sajtótájékoztatóján Csizmadia Péter, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője: azt mondta, miután nem adott be határidőre egy nyomtatványt a városvezetés, egymilliárdos kormányzati támogatást bukott el Pécs. A városháza délután közleményben reagált, de hogy pontosan mire és mit, az nem igazán derül ki az irományból.

 

 

 

- A baloldali városvezetés egészen hanyag magatartást tanúsított - fogalmazott Csizmadia Péter. - Péterffy Attila polgármester és az illetékes alpolgármesterek nem nyújtották be határidőre azt a rendkívüli önkormányzati támogatási kérelmet, amely ahhoz lett volna szükséges, hogy egymilliárd forintnyi többlettámogatással tudja zárni a város az idei évet.

A rendkívüli támogatásért az önkormányzatok évente két alkalommal fordulhatnak a Pénzügyminisztériumhoz. Pécs a nyáron határidőn belül élt is a lehetőséggel, és támogatásban részesült - mondta.
    

Ősszel szeptember 30-áig, rendkívüli esetben november 10-éig lehet igényelni ilyen címen támogatást - tette hozzá -, a pécsi önkormányzat azonban csak november 15-én próbált újabb pályázatot beadni, ezt azonban a határidő letelte miatt már nem tudta megtenni.

Hozzátette, ez az összeg nagyon fog hiányozni a költségvetésből. A pénzt működési kiadások fedezetére lehetett volna fordítani, például a szerinte hamarosan működési nehézségek elé néző Tüke Busznál rendezhették volna belőle a sofőrök bérét, vagy akár a Tettye Forrásház vízóra-leolvasóinak is emelhették volna a fizetését.

A frakcióvezető szerint ez nem maradhat következmények nélkül.

- Ki kell vizsgálni, hogy kinek a felelőssége ez az egymilliárd forintos kárt okozó magatartás, ezt nemcsak kéri, követelni is fogom - szögezte le.


Csizmadia Péter a sajtótájékoztatón jó hírrel is tudott szolgálni, ugyanis a közgyűlés elfogadta, hogy az állam többségi tulajdont szerezzen a Pécs-Pogányi Repülőtérben, amivel elhárult az akadály a reptér kormányzati fejlesztése előtt.

- Végre Pécsett is egy regionális, működő és minden igényt kielégítő reptér tud létrejönni - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

A városháza délután közleményben reagált, de hogy pontosan mire és mit, az nem igazán derül ki az irományból, így csak sejtésünk van, hogy Csizmadia Péter mondandójához volt hozzáfűzni valójuk:

"A Fidesz nem bírja elnézni, hogy a pécsi önkormányzat újabb és újabb pozitív bejelentést tesz. A japán autóipari gyár, a 3D nyomtató gyár, a parkok rendbetétele, vagy az ifjúsági sportfesztivál Pécsre csábítása mind a pécsiek érdekeit szolgáló intézkedések. Mivel a helyi ellenzék nem talál fogást a városvezetésen, ezért álhírek gyártásáig alacsonyodik le, pedig a városvezetés tényekkel alátámasztható módon folyamatosan dolgozik a kormányzati kompenzációért.

 

A pécsi városvezetés mindent megtett és megtesz azért, hogy a kormány a pécsieket a koronavírus járvány miatt ért minden veszteséget kompenzálja:

a pécsi városvezetés augusztusig már 4-szer kérte levélben a kormány kompenzációját a várost a koronavírus-járvány miatt 2021-ben ért veszteségekért.

Ennek eredményeként a helyi iparűzési adó megfelezéséből származó veszteséget, mintegy 2 milliárd forintot a kormány maradéktalanul kompenzált, a fennmaradó, mintegy 3,77 milliárd forint veszteséget viszont nem, a pécsi városvezetés 1 milliárd forintra pályázott az önkormányzatok rendkívüli támogatására kiírt pályázaton, ám a Belügyminisztérium ennek alig huszadát, mindössze 53 millió forint támogatást ítélt meg, a pécsi városvezetés kérte azt is, hogy az előző városvezetés által felvett 9,5 milliárd forintos állami működési hitel 1,75 milliárd forintos idei évi törlesztőrészletét a kormány engedje el, de erre elutasító válasz érkezett a Fideszes kormánytól,
a pécsi városvezetés szeretett volna pályázni a Pénzügyminisztérium önkormányzatoknak kiírt újabb pályázatán, ám ott csak azok az önkormányzatok nyújthattak be kérelmet, amelyek számára ablakot nyit a kormány.

Pécs esetében - a fentiek után, ismerve a város nehéz anyagi helyzetét - nem nyitották meg a kérelem leadásának még a lehetőségét sem, a pécsi városvezetés ezt jelezte a kormány felé, egyúttal egyedi támogatási kérelmet is elküldött a kormánynak, mindkettőre várjuk a választ.

 

A fentiekből is látszik, hogy a pécsi városvezetés mindent megtesz azért, hogy a pécsieket ért veszteségek kompenzációját kiharcolja a Fideszes kormánynál.

Ha kell, akkor egy hetedik, nyolcadik, kilencedik levélben is jelzi, hogy mekkora összegű kompenzációra tart igényt. Mi több, annyi levelet fogalmazunk meg, amennyire csak szükség van, mert ez a pécsiek elemi érdeke.

Amennyiben a Fidesz és a jobboldal helyi politikusai és Hoppál Péter valóban a pécsiek érdekeit tartják szem előtt, akkor van hol, és főleg van miért lobbizniuk. Remek lehetőség lenne ez arra, hogy a képviselő úr valóban a pécsiekért dolgozzon, és ne olyan ügyek miatt álldogáljon az esőben, amit a pécsi városvezetés már megoldott", olvasható a közleményben.

 

 

M. B.