850 milliós hitelből újul meg a közvilágítás, de évi 130 milliót be is hoz

2015. január 19. hétfő 17:56

850 milliós hitelből újul meg a közvilágítás, de évi 130 milliót be is hoz

Gyakorlatilag minden harmadik pécsi lámpatestbe modern LED izzók kerülnek. Girán János alpolgármester munkatársunk kérdésére azt mondta, a nagyjából 895 millió forintos projekt évente közel 130 millió forintos megtakarítást eredményez, hét-nyolc év alatt megtérül tehát a beruházás.

Jelentős korszerűsítési programot indít a pécsi önkormányzat, melynek keretében több mint hétezer lámpatestbe szerelnek energiatakarékos LED izzókat.

- A korszerűsítés mennyiségét tekintve Magyarország eddigi legnagyobb vidéki „ledesítési" beruházásáról van szó. Összesen hétezer-huszonhárom lámpatestet cserélnek ki, amely a pécsi hálózat harminc százalékát jelenti - érzékeltette a fejlesztés komolyságát Girán János alpolgármester. - A nyertes ajánlat vállalási ára közel 895 millió forint, amely a tervezést és a kivitelezést is tartalmazza - tette hozzá.

A beruházáshoz szükséges összeg öt százalékát a pécsi önkormányzat saját zsebből fizeti, a túlnyomó részt (nagyjából 850 millió forintot) viszont fejlesztési hitelből teszik hozzá. A befektetett pénz azonban néhány éven belül megtérül.

- A jelenleg hatályban lévő villamosenergia szerződésünk alapján, éves szinten közel 123 millió forintos megtakarítás várható a fejlesztés révén. Emellett a korszerűsítés eredményeként a közvilágítási hálózat éves karbantartási díja is csökken mintegy 6,4 millió forinttal - fogalmazott.

A városvezető kérdésünkre elmondta, a lámpatestek cseréje a szükséges engedélyek beszerzését és a hitellel kapcsolatos kormányzati jóváhagyást követően indulhat. Várhatóan zöld utat kap a munka, a beruházás gyorsasága pedig alapvetően az időjárástól függ majd, „csapadékmentes időben a kivitelező naponta két-háromszáz lámpatestet tud kicserélni".

A városházán további fejlesztéseket is terveznek, amelynek keretében új utcákat is bevonnának a közvilágítás rendszerébe. A politikus tájékoztatás szerint ezek a projektek jelenleg „kidolgozás alatt állnak".

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva