Baranyában is egyre több bölcsőde várja a gyerekeket, új kisdedóvók épülnek

2020. február 24. hétfő 09:41

Baranyában is egyre több bölcsőde várja a gyerekeket, új kisdedóvók épülnek

Sok kisgyermekes anyának okoz fejtörést, hogy pici gyerek mellett hogyan oldja meg a munkába való visszatérést. Ehhez a kormány is igyekszik számukra segítséget nyújtani különböző támogatási lehetőségekkel. A témához kapcsolódóan a héten Pécsett szakmai fórumot tartottak, amelyen - a családvédelmi akcióterv eredményei mellett - a bölcsődei férőhelyek bővüléséről is beszámoltak az EMMI, a kormányhivatal és a megyei önkormányzat vezetői. 

 

 

Míg 2010-ben az országban 326 településen működött bölcsőde, mára már 787 helyen érhető el ez az ellátási forma.

Ez természetesen a férőhelyek számában is hasonló mértékű bővülést eredményezett: az elmúlt tíz évben Baranya megyében 618-al nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, így jelenleg 1688 kicsit tudnak fogadni a bölcsődékben.

A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Őri László a téma kapcsán hangsúlyozta: a megyében közel 4 milliárd forint áll rendelkezésre bölcsődei fejlesztésre, aminek köszönhetően már most hat új bölcsőde várja a gyerekeket.

A fórumon a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta: a kormány a jövőben is folytatja a bölcsődei férőhelyek bővítését, de más eszközökkel is támogatja a munka és családi élet összehangolását.

Dr. Horváth Zoltán tájékoztatása szerint ezek közé tartozik a nagyszülői gyed bevezetése, amely lehetővé teszi, hogy 2020. január 1-jétől a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá váljanak gyermekgondozási díjra, ha vállalják, hogy részt vesznek az unoka gondozásában - fűzte hozzá. A kormánymegbízott elmondta: a családvédelmi akcióterv már tavaly bevezetett elemei iránt is nagy az érdeklődés Baranyában. A legnépszerűbb a babaváró támogatás, amellyel kapcsolatban az elmúlt év júliusától idén február közepéig 4300 ügyfél kereste fel a baranyai kormányablakokat - egészítette ki.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal