Új, hiánypótló eszközökkel gazdagodott a PTE Gyermekgyógyászati Klinikája

2023. november 28. kedd 12:58

Új, hiánypótló eszközökkel gazdagodott a PTE Gyermekgyógyászati Klinikája

Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Gyermekgyógyászati Klinikáján azt a több mint 6 millió Ft értékű adományt, melyből a klinika hiánypótló eszközöket szerzett be. A Pécsi Első Lions Club, a PTE Sportiroda és a Tom Market Kft. által felajánlott adományokból testösszetétel elemző mérőkészüléket, valamint a gyermekek izomzatát fejlesztő sporteszközöket szerzett be a klinikához kapcsolódó Eurakvilo Alapítvány. 

 

 


Ottóffy Gábor, az Eurakvilo Alapítvány kuratóriumi elnöke, egyúttal a Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai Osztály vezetője az átvett adomány kapcsán elmondta: „Jelenleg minden 800. ember egy gyermekkori rosszindulatú betegség túlélője, akiknek azonban a későbbiekben még inkább tudatos életmódra kell törekedniük a diétát, a testmozgást, valamint a szűrővizsgálatokat illetően. Ezért van nagy jelentősége az adománynak köszönhetően most beszerzett eszközöknek, amelyekért hálásak vagyunk. Jó látni és megtapasztalni, milyen sokan állnak egy-egy nemes ügy mellé, akár itt Pécsett, akár országos tekintetben" - összegezte gondolatait az osztályvezető orvos.

Mint az ünnepélyes átadón elhangzott, a testösszetétel elemző mérőkészülék jelentősége, hogy a rákos vagy leukémiás betegség miatt az Onkohematológiai Osztályra került gyermekek étvágya, testsúlya mind az alapbetegség, mind pedig a különböző kezelések miatt megváltozik. Esetenként súlyos szájnyálkahártya vagy bélgyulladás akadályozza az evést, máskor előfordul, hogy egy szteroid kezelés mellett, miközben a gyermek súlyát tartja, vagy éppen növeli, valójában az izom és fehérje mennyisége csökken, így változatlanul speciális táplálásra szorul. Ez a táplálás ideális esetben dietetikus javaslatára, annak megfelelő diéta formájában valósul meg, kevésbé szerencsés esetben szondatáplálás segítségével, illetőleg ha ez sem megvalósítható, akkor kanülön keresztül, intravénásan történik. Ennek a megalapozottságát, és a gyermek további testsúly és testösszetétel változásának nyomon követését hivatott szolgálni ez a most beszerzett készülék.

Ottóffy Gábor hozzátette: „A másik két új eszköz azért volt hiánypótló, mert a gyermekek, akik sokszor heteken, hónapokon keresztül tartózkodnak az osztályon, ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy mozogjanak, sportoljanak. Ennek köszönhetően egyrészt nem veszítik el az izomerejüket, vagy akár növelik is azt, másrészt csökkentik a csontritkulás kialakulásának veszélyét, ráadásul a testösszetételük pozitív irányba változik. Mindezek mellett ismert a mozgás lelkiállapotot kedvezően befolyásoló hatása, ami ebben a helyzetben különösen fontos" - ismertette a szakember.

 

 

MTI - Fotó: PTE/Csortos Szabolcs