A magyar felsőoktatásban jó helyen vannak a hallgatók

2023. szeptember 01. péntek 11:40

A magyar felsőoktatásban jó helyen vannak a hallgatók

A magyar felsőoktatásban jó helyen vannak a hallgatók - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanévnyitó ünnepségén pénteken. 

 

 

Bódis László arról beszélt, hogy négy évvel ezelőtt hét magyar egyetem volt a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek öt százalékában, mostanra 11-re nőtt a számuk, közben megnégyszereződött a szabadalmak száma is a magyar egyetemeken, valamint majdnem 80 százalékkal nőtt a kiváló nemzetközi tudományos lapokban megjelent publikációk száma.

Idén a magyar felsőoktatásba 106 ezer diákot vettek fel, ez egyharmaddal több, mint tavaly, közülük ötezren pedig a BME-n kezdik meg tanulmányaikat - ismertette a helyettes államtitkár.

Mindezek alapján jó esély van elérni azt a célt, hogy 2030-ra a világ legjobb 100 egyeteme között legyen legalább egy magyar, a legjobb 100 európai között pedig legalább három - emelte ki Bódis László.

A diákoknak azt tanácsolta, hogy vegyenek részt már az egyetemei évek alatt a kutatásban, és ne úgy gondoljanak az egyetemre, mint egy kötelező folyamat részére, amely után kezdődik majd a "nagybetűs élet", hanem kezdjenek el együttműködéseket kialakítani az oktatókkal és a vállalatokkal, amelyeknél a gyakorlatukat töltik.

MTI