Vége a karácsonyi ünnepkörnek, kezdődik a farsang

2024. január 10. szerda 10:18

Vége a karácsonyi ünnepkörnek, kezdődik a farsang

Január 6-a vízkereszt, a karácsonyi ünnepek zárónapja volt, ezután kezdődik a farsangi időszak.

 

A karácsonyi ünnepkör végét jelzi a karácsonyfa ilyenkor szokásos elbontása is. Sok néphagyomány kapcsolódik a vízkereszthez, például a háromkirály-járás, amikor a bibliai háromkirályokat - Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt - megszemélyesítők házról házra mentek, énekeltek és köszöntötték a háziakat.

Ilyenkor került sor a házszentelésre is; a házra felírták a háromkirályok nevének kezdőbetűit és az aktuális évszámot, ezzel kívánták megvédeni a portát és lakóit minden rossztól.

Rendkívüli jelentőséget tulajdonítottak a szentelt víznek: ezzel hintették be azokat, akik útra keltek, a gyermeket váró asszonyokat, a vajúdó nőket, az újszülötteket, a lakodalomba indulókat, a haldoklókat és a halottakat is - sorolta a néprajzkutató.

A többi fontos naphoz hasonlóan vízkereszthez is kapcsolódik időjárás-jóslás, eszerint ha január 6-án hideg van, korai tavaszt vártak.

 

Képünkön: (archív) Orosz Atanáz, a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye püspöke megszenteli a Bódva-patak vizét a vízkereszti szertartáson Edelényben.

MTI - Fotó: MTI/Vajda János