Úgy tűnik, Karácsony tényleg el akarta adni a munkahelyét

2021. december 16. csütörtök 14:01

Úgy tűnik, Karácsony tényleg el akarta adni a munkahelyét

Egy ingatlanfejlesztő közjegyző előtt tett nyilatkozatot arról, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt., a főpolgármester tudtával, kiajánlotta értékesítésre a Városházát - jelentette ki a Fővárosi Közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője csütörtökön Budapesten.

 

 

Láng Zsolt, a Városháza előtt megtartott sajtótájékoztatón közölte: a nyilatkozó büntetőjogi felelőssége tudatában juttatta el hozzájuk az erről szóló levelet, amelyben azt is közölte, hogy az abban szereplő állításokat hajlandó megerősíteni személyesen, a városháza ügyet vizsgáló bizottság következő ülésén, illetve a rendőrség számára is.

A szakember azt is állítja - folytatta a frakcióvezető -, hogy az ügyben érintett Berki Zsolt ingatlanközvetítő tízszázalékos tiszteletdíjat kért az ügylet lebonyolításáért, a szokatlanul magas jutalékot pedig azzal indokolta, hogy abból magasabb körök is részesülnek a fővárosnál.

A levelet ismertetve Láng Zsolt elmondta: a szerző azt írja, hogy 2021 májusában meghívták a BVFK irodájába egy a főváros által eladásra szánt ingatlanokkal kapcsolatos tájékoztatóra. A befektetésre ajánlott tételek között szerepelt a Városháza is, 40 milliárd forintos ajánlati árral.

A tájékoztatón Barts J. Balázs a BVFK vezetője beszélt, aki az ingatlanfejlesztés lehetséges alternatíváit is felsorolta, amiről már tanulmányok is készültek.

Elhangzott, hogy az értékesítések a főváros vezetőinek tudtával, így a főpolgármester tudtával és beleegyezésével történnek, nyilvános pályázat alapján.

A befektetőt érdekelte az ingatlan - folytatta a levél ismertetését a frakcióvezető - ám egy következő befektetői megbeszélésen kiderült, hogy Berki Zsolt ingatlanközvetítő tízszázalékos tiszteletdíjat kér az ügylet után, illetve azt is közölte, hogy a pályázatok kiírása szükség esetén "testre szabottan" történik.

Ezt követően a befektető fenntartásokat fogalmazott meg Berki igényeivel kapcsolatban, nem kívánták teljesíteni a tiszteletdíjra vonatkozó igényét és a vételi szándéktól elálltak - ismertette a dokumentumot a politikus.

Láng Zsolt szerint a levél súlyos állításokat tartalmaz és megkérdőjelezi Karácsony Gergely főpolgármester(képünkön)  minden eddigi cáfoló nyilatkozatát, miszerint a fővárosnak nem állt szándékában a Városháza értékesítése és az egész ügy csak egy, a Fidesz és az orosz titkosszolgálat által szervezett kreálmány.


Mindehhez hozzáfűzte, hogy a levél eredeti példányát át fogja adni a nyomozóhatóság részére.

Láng Zsolt azt is közölte: a levél írója azt kérte tőle, hogy a bizottsági meghallgatásig megőrizhesse névtelenségét, ugyanis tart az esetleges nyomásgyakorlástól.

Láng Zsolt arra az újságírói kérdésre sem kívánt válaszolni, hogy a levélíró egyike-e azon személyeknek, akiknek a neve a sajtóban már felbukkant az ügy során.

MTI