Továbbra sem tudni koronavírus-fertőzöttről Magyarországon - Új intézkedéseket vezetnek be

2020. február 26. szerda 15:12

Továbbra sem tudni koronavírus-fertőzöttről Magyarországon - Új intézkedéseket vezetnek be

Nem tud a kormány koronavírus-fertőzöttről Magyarországon - ezt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

 

 

 

Bár a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse, pillanatnyilag koronavírusos megbetegedésről hazánkban nem tudunk - fogalmazott Gulyás Gergely.

Az európai helyzet lényegesen rosszabb, világszerte pedig már 41 országban 80 ezerre nőtt a fertőzöttek száma. Eddig 2262 halálos áldozatot követelt a koronavírus. Európában már tizenketten hunytak el a betegségben, közülük tizenegyen Olaszországban - folytatta.

Kitért arra is, hogy jelenleg két magyar koronavírus-betegről tudni, egyiküket Bécsben helyezték karanténba, míg a másik beteget, a Diamond Princess óceánjáró hajó egyik dolgozóját Japánban.

„A kormány részletesen foglalkozik a koronavírus-megbetegedéssel. Az eddigi intézkedési tervet kiegészítettük. Teljes körű tájékoztatást adunk. Az álhírterjesztéseknek pedig nincs tere, alapvetően is bűncselekmény, de ne keltsen pánikot senki! Ha bármilyen megbetegedés lenne az országban, akkor arról azonnal tájékoztatjuk a sajtót" - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az operatív törzs új intézkedéseket jelentett be

A koronavírus miatt januárban elfogadott 28 pontos akcióterven túli intézkedéseket jelentett be az operatív törzs.

Láng-Bognár Kinga rendőr őrnagy, az operatív törzs szóvivője sajtótájékoztatón közölte, továbbra sem javasolják a fertőzött területekre, főként Észak-Olaszországba történő utazást; azt kérik, az állami fenntartású általános és középiskoláktól, hogy ne szervezzenek kirándulást a fertőzött területekre.

Együttműködésre kérik a szállodák és kiemelt autóutak melletti panziók személyzetét a koronavírusos esetek kiszűrése érdekében. A MÁV, GYSEV nemzetközi járatain fertőtlenítő szereket, testhőmérséklet mérésére alkalmas eszközöket kell biztosítani, illetve a kalauzokat fel kell készíteni a teendőkre. Rendkívüli tájékoztatási rendet rendeltek el a közmédiában arra az esetre, ha esetleg megjelenik a koronavírus - ismertette.

Felhívják a figyelmet arra, hogy aki fertőzött országból érkezik haza és észleli magán a tüneteket, azonnal forduljon telefonon háziorvosához, és ne menjen közösségbe - tette hozzá.

 

A magyar eljárásrend szigorúbb és határozottabb az európainál

A koronavírussal kapcsolatos magyar eljárásrend kicsit szigorúbb és határozottabb, mint ami általában Európában jellemző - mondta Kásler Miklós a sajtótájékoztatón.

Közölte: kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend harmadik variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Ez arról tájékoztat, hogyan kell felmérni a betegséget, gyanú esetén kit kell értesíteni, illetve hogyan kell továbbküldeni a beteget - tette hozzá.

A miniszter szerint a mindenkori helyzetnek megfelelő az eljárásrend, ami „kicsit határozottabb és szigorúbb, mint ami általában Európában történik". Ennek a következménye - fejtette ki - hogy ha valaki fertőzött területről jön, és jelentős az esélye, hogy találkozhatott a vírussal, akkor karantént rendelnek el, de ha a gyanú esélye lényegesen kisebb, akkor csak megfigyelés alatt tartják az érintetteket.

Kásler Miklós szerint az intézkedések mögött az a megfontolás áll, hogy ne reagálják túl a pillanatnyi eseményeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének fel a lehető legrosszabb variációra.

Képünkön: Olaszországból hazatért utas testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren

MTI - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt