Orbán Viktor: hazudtak Brüsszelben, a spekulánsok pedig dörzsölik a tenyerüket

2022. szeptember 30. péntek 08:13

Orbán Viktor: hazudtak Brüsszelben, a spekulánsok pedig dörzsölik a tenyerüket

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában adott exkluzív interjút. 

 

- Voltak nehéz, sőt válságos pillanatok az elmúlt 12 év kormányzása idején és azt tanultam meg, hogy a legjobb, ha ilyenkor valamilyen formában be tudjuk vonni az embereket a döntésbe - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint egyetértési pontokat kell megpróbálni találni a társadalomban, mert minél nehezebb a helyzet, annál nagyobb szükség van az egységre.

"Most nehéz időket élünk, ezért szükségünk van a Nemzeti Konzultációra" - tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, hogy erre azért is van szükség, mert az emberek fizetik meg a szankciós politika árát, hiszen az energia ára nem gazdasági, hanem brüsszeli politikai döntések következményeként emelkedett meg.

Mindez annak ellenére történt, hogy a választások után uniós szinten megállapodtunk Brüsszellel, hogy az energiahordozókat kihagyjuk a szankciókból, de az EU nem tartotta be ezt a megállapodást, ezért volt szükség a rezsicsökkentés átalakítására vagy az árstopok bevezetésére.

Ez az új helyzet, most az a kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten, mert az unióban újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni.

"Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, mert azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára, aztán mégis kiterjesztették, azt mondták, hogy a szankcióval véget lehet vetni a háborúnak, de a háború elhúzódik, emiatt az árak az égben vannak, ami gyötri az embereket, a spekulánsok pedig dörzsölik a tenyerüket" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy ilyen helyzetben mindenki megmozdul, nagyon nagy pénzek mozognak, az energiacégek pedig a világ legnagyobb profittal dolgozó vállalkozásai. Véleménye szerint ezeknek a cégeknek a tulajdonosai súlyos extraprofit milliárdokra tesznek szert.

A kormányfő azért nem látta szükségét a hatástanulmányoknak, mert az olajembargó alóli mentességet kiharcolták. Elmondása szerint ha ez nem sikerült volna, akkor az lenne a helyzet, hogy nem lenne energia. Orbán Viktor kifejtette, hogy az ár világpiaci, nem tudunk külön magyar árat kitalálni.

Kifejtette, hogy amikor a németek a brüsszeli álláspont oldalára álltak, akkor látható volt hogy az élelmiszerárak is nőni fognak. A műtrágyához és a szállításhoz is egyaránt energia kell, ebből pedig egy gyorsuló infláció lesz.

Ez a helyzet mindannyiunkát gyötri, ezért volt szükség az élelmiszerárstopra - jelentette ki Orbán Viktor.

MTI - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda (archív)