Navracsics Tibor: Brüsszel elismeri, hogy a magyar helyreállítási terv a legjobbak között van

2022. november 30. szerda 15:17

Navracsics Tibor: Brüsszel elismeri, hogy a magyar helyreállítási terv a legjobbak között van

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartotta a szerdai Kormányinfót.  

 

 

 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság ma először hivatalosan elfogadásra ajánlotta Magyarország helyreállítási terveit.

A tárcavezető szerint noha másfél éve folyamatosan zajlottak a konzultációk, de ennek meglett a gyümölcse, hiszen a bizottság is elismerte, hogy a magyar terv az egyik legjobb az egész unióban. A kormány bízik abban, hogy a bizottsági döntés megnyitja az utat a kohéziós pénzekről szóló megállapodás előtt is. Ha ez megtörténik, akkor teljesül a májusban kitűzött cél, melynek értelmében kompromisszumos megoldás révén 2023-tól folyósíthatják a hazánknak járó összegeket.

Kiemelte, a pénzek folyósításának felfüggesztésére tett javaslatok már szeptemberben is megjelentek, azonban fontos rámutatni, hogy olyan feltételeket is teljesít a magyar kormány, melyeknek a határideje a jövőben fog lejárni.

Hangsúlyozta, hogy a hátralévő vállalásainkat továbbra is ugyanúgy teljesíteni fogjuk, mint az eddigieket és reméljük, hogy ez eléggé meggyőzi a bizottságot és a tanácsot is arról, hogy a felfüggesztést nem szükséges tovább fenntartani, ezzel pedig 2023-tól száz százalékig hozzájuthatunk a forrásokhoz.

Nyitottak vagyunk az észszerűségre, elvszerűségre

A Magyar Nemzet kérdésére Navracsics Tibor kiemelte: eddig is az elvek fenntartása mellett kötött kompromisszumot a magyar kormány. „Nyitottak vagyunk a megállapodásra, nyitottak vagyunk az ésszerűségre, elvszerűségre. Az elveink feladása nélkül sikerült kompromisszumot kötni" - emelte ki a miniszter. Hozzátette: „nem akarunk mismásolni, sunnyogni, és ez lehetővé teszi, hogy 2023-ban hozzájussunk a forrásokhoz".

Kiemelte azt is, hogy a kormány a tárgyalások során végig igyekezett külön kezelni az ügyeket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a bizottság lényegében a javunkra gondolta meg magát, hiszen a legkiválóbb minősítéssel fogadta el a helyreállítási tervet.

A felfüggesztés nem jelent semmilyen forrásvesztést - jelentette ki.

A baloldali képviselők nettó 6 millió forintos kereset mellett lehetetlenítik el a béremelést

A kondicionalitási eljárás során a bizottság részben nem méltányolta a magyar törekvéseket, részben pedig a parlament nyomása alatt áll.

„Talán azt gondolták, ha fügefalevélként tartják maguk előtt ezt az eljárást, az talán védettséget nyújt nekik. Ez a félelem szerintünk egy hiba, de hogy ilyen hangulat kialakult, azok bűne, akik magyar képviselőként ott magyar érdekek ellen szólalnak fel" - fogalmazott Gulyás, majd elítélte, hogy vannak olyan képviselők, akik nettó 6 millió forintot keresnek, ám amikor a kormány a tanárok bérét két év alatt fel akarja emelni 400-ról 800 ezer forintra, akkor olyan állásfoglalást fogadnak el, ami ezt ellehetetleníti.

A következő évben körülbelül 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet

Navracsics Tibor újságírói kérdésre elárulta, az uniós források ügyének állása nem indokolja, hogy 2023 elején rendkívüli ülésszakot tartsanak az Országgyűlésben.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a következő évben körülbelül 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet Magyarországra.

Ebből 1500 milliárnak már most sincsen semmilyen akadálya, és úgy tűnik, hogy további 1000 milliárd forintnyi forrás elől is elhárulhatnak majd az akadályok - részletezte. Hozzátette: utóbbi valószínűleg a második félévben fog megtörténni, de ez nem jelent gondot, az unióban ugyanis előfinanszírozási rendszer van.

„Még nem értünk célba" - eddig azonban sikeresek a brüsszeli tárgyalások

Az RTL Híradó kérdésére Navracsics Tibor összességében sikeresnek értékelte a tárgyalásokat, az eddigi teljesítményt.

"Még nem értünk célba, még vannak határidők. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a bizottsággal, hogy elkerüljük azt a vitát, mert vannak félreértelmezések a teljesítések kapcsán. Reméljük, hogy 2023-ra minden rendben lesz és a felfüggesztést felfüggesztik" - fejtette ki Navracsics.

A szigorra vonatkozó felvetésre úgy reagált: jó példát tudunk mutatni a tagállamoknak." Az integritási hatóság számunkra új, velünk együtt már három tagállamban lesz ilyen, abban bízom, hogy a maradék huszonnégy is bevezeti" - jegyezte meg.

Jogszerű tiltakozásokra van lehetőség

Az elbocsájtott tanárokkal kapcsolatban Gulyás Gergely leszögezte: a kormány álláspontja változatlan, jogszerű tiltakozásokra van lehetőség, a jogszabályokat viszont be kell tartani mindenkinek.

Remélhetőleg a tanács nem fog változtatni a magyar helyreállítási tervre vonatkozó ponton

Navracsics Tibor elmondta, az Európai Tanácsban még még meg fogják vitatni az Európai Bizottság javaslatát a forrásokról, és ezután szavazza meg a testület.

A miniszter közölte, abban bíznak, hogy a tanács nem fog változtatni a magyar helyreállítási tervre vonatkozó ponton, a többi viszont változhat.

MTI - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt