Mennyi lenne, adó nélkül?

2010. június 26. szombat 19:58

Mennyi lenne, adó nélkül?
Orbán Viktor a kormány intézkedéscsomagjának bemutatásakor, a parlamentben sokakat megmosolyogtató bejelentést tett: „a szabadságharc a felkelők teljes győzelmével zárult", biztosítva a szabad gyümölcspárlat-készítés jogát. A pálinkájára méltán büszke magyar ember örül, de vajon mit szólnak a kereskedelmi üzemek? Hiszen mindenki csak jól akar járni.

Nagy Sándor, a Vedon Kft. magyarbólyi pálinkaüzemének általános igazgatója még nem tudja pontosan, hogy mit tartalmaz a csomag, mégis úgy gondolja, hogy a kereskedelmi főzdék működését nem fogja rosszul érinteni.

A bérfőzdék fennmaradása azonban már kétséges. Itt főzik le ugyanis a magángazdaságokból bevitt cefrét, ám az otthon is engedélyezett lefőzés után kérdéses, hogy szükség lesz-e rájuk egyáltalán.

Nagy Sándor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy mindenki bejelenti majd az otthoni pálinkafőzést, ugyanis ez komoly ellenőrzésekkel és kiadásokkal jár, mivel a házilag összerakott lefőzők sok esetben nem felelnek meg az előírt szabványnak. Hiszen - ne legyünk idealisták -, otthoni főzés most is van - adómentesen.

Merthogy a probléma kulcsa az adó.

Egy üveg pálinka árának körülbelül a fele az adóra megy, ami a címkézés, az ÁFA és a jövedéki adó formájában forgácsolódik le. Ezért mérik aranyáron a pálinkát, és ezért nem lát más megoldást a kicsi sarki kocsma tulajdonosa sem, mint vásárolni egy üveg, felismerhető címkéjű kereskedelemben lévő pálinkát, és a pult alatt utántölteni a szomszéd házijával. Tegyük hozzá, hogy ez sem teljesen új keletű jelenség.

Nagy Sándor a minőségromlás lehetőségének veszélyére hívja fel a figyelmet, mind a kereskedelemben, mind a vendéglátásban.

Arról, hogy mekkora a kereslet ízes hungarikumunk iránt, egy pécsi belvárosi pálinkaházban adtak szíves felvilágosítást: roppant kicsi. A reklámok, kedvezmények ellenére is alig térnek be a 14 termelő áruját forgalmazó üzletbe. A pálinka borsos ára miatt itt főként a külföldi vevőkre számítanak.

Tegyük fel tehát, hogy a boltban megveszünk egy üveg ötezer négyszáz forintos pálinkát, amiből körülbelül kétezer hétszáz forint adó - ráfizetünk.
Vagy iszunk egyet egy nívósabb belvárosi étteremben, ahol két cent hatszáz forint? Bizony ott egy liter harmincezer forintba is belekerülhet - ráfizetünk.
Az a termelő viszont, aki nem adózik, feltehetőleg olcsóbban, mondjuk háromezer forintért ad egy liter pálinkát - itt könnyebben fizetünk.

Így marad a kérdés: mit tehet az, aki minőségi pálinkát akar inni kedvező áron? Várjuk a javaslatokat.

Fodor Janka - Fotó: Dittrich Éva