Megjelentek olyan mutánsok is, amelyek ellenállnak a jelenleg használt oltóanyagoknak

2021. március 05. péntek 12:34

Megjelentek olyan mutánsok is, amelyek ellenállnak a jelenleg használt oltóanyagoknak

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online tartott sajtótájékoztatóján György István az ITM államtitkára arról tájékoztatott, hogy rendben halad az oltások beadása. Az elmúlt nap 77 ezer oltást adtak be. 

 

 

Ezzel az első oltást már 862 ezer fő kapta meg és 259 ezer fő már a második adagon is túl van. Így már 1,14 millió oltásnál tart Magyarország, ami 10,9 százalékos átoltottságot jelent, mely a harmadik legjobb adat az Európai Unióban.

Ezen a héten 400 ezer oltóanyag beadására kerül sor: 114,660 Pfizer, 40 ezer Moderna és 250 ezer Sinopharm.

Tájékoztatott arról, hogy a hétvégére tervezett AstraZeneca oltásokat elhalasztották és SMS-ben értesítik az érintettekről. A kórházi oltópontokban mintegy 70 ezer 18-59 éves krónikus beteg kapta volna meg a vakcinát.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára ismertette a köznevelési intézetekben várható lépéseket.

A középfokú felvételi vizsgákról elmondta, azok nem állnak le, de javasolják, hogy az online térben folytatódjanak.

Már vannak a vakcinának ellenálló mutánsok is

Napról napra emelkedik az új fertőzések száma. Ennek csökkenését célozzák a hétfőn életbe lépő szigorító intézkedések. Már több mint 105 ezer az aktív fertőzöttek száma, míg egy-két hete ez a szám csak 80 ezer volt, ami jelzi a vírus terjedésének drasztikus növekedését - közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Kórházakban 6857 főt ápolnak és 677-en vannak lélegeztetően.Az elhunytak száma folyamatosan emelkedik. Az elmúlt 24 órában 143-an vesztették életüket. A legfiatalabb 29 éves volt.

Ha az aktív fertőzötteket őket nem izoláljuk megfelelőképpen, akkor mindannyian tovább tudják adni a fertőzést. Az ő megbetegedésüket többségében már az angol mutáns okozza - fogalmazott a tiszti főorvos.

A regisztrált idősek oltása rendben zajlik - mondta. Először a legidősebbekkel kezdték az oltást a háziorvosok. Összesen 432 ezer főnél már befejezték az oltást.

Az oltakozási kedv is folyamatosan emelkedik. Decemberben még a lakosság 15 százaléka jelezte szándékát az oltásra, ez az arány már 42 százalékra emelkedett.

Folyamatosan nő a világon detektált variánsok száma, melyek járványügyi szempontból másképp viselkednek, sokkal nagyobbak és fertőzőbbek.

Már jeleztek az oltóanyagokkal szemben ellenálló mutánsokat is, ami kihívás elé állítja a vakcinagyártókat.

Közölte, hogy döntés született arról, hogy favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert a fekvőbetegek mellett most már a járóbeteg-ellátásban is adhatják majd a háziorvosok. Időben alkalmazva ez megakadályozhatja a betegség súlyos lefolyását.

Müller Cecília közölte, hogy csúcslaboratórium épül kormányzati és uniós forrásból a Nemzeti Népegészségügyi Központ területén. A csúcstechnológiát képviselő létesítmény a különleges kórokozók gyors felismerését teszi lehetővé.

MTI