Megjelent az érettségiről szóló kormányrendelet

2021. április 10. szombat 12:18

Megjelent az érettségiről szóló kormányrendelet

Miután péntek este megjelent a legfrissebb Magyar Közlöny, hivatalossá vált, hogy a korábban tervezett április 19-e helyett május 10-én térnek vissza a jelenléti oktatásra a középiskolák, az érettségi vizsgák júniusi szóbeli fordulói pedig elmaradnak. 

 

 

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár pénteken nyilatkozott arról, hogy az érettségi vizsgatárgyak szóbeli és gyakorlati vizsgarészei elmaradnak.

Ám ha az adott tárgyból csak szóbeli vizsga van, vagy ha szakértői bizottság így dönt, akkor szervezhető a vizsgatárgyak szóbeli és gyakorlati vizsgarésze.

Akkor is javíthat valaki szóbeli vizsgán, ha az írásbeli teljesítménye 12 és 25 százalék közötti, illetve testnevelésből is lesz szóbeli és gyakorlati vizsga.

Fontos szabály, hogy az érettségin az írásbeli vizsgázók létszáma nem haladhatja meg a 10 főt.

A közlönyben az is olvasható, hogy a tavaszi érettségi szóbeli részeit csak idén nem szervezik meg, a rendelkezés ugyanis 2021. május 23-án hatályát veszti.

Az új szabályok szerint letett sikeres érettségi vizsgát teljesített, teljes értékű, sikeres érettségi vizsgának kell tekinteni, a megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget pedig a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül meg kell állapítani.

MTI