Letették a miniszterek az esküt, megalakult Orbán Viktor ötödik kormánya

2022. május 24. kedd 16:59

Letették a miniszterek az esküt, megalakult Orbán Viktor ötödik kormánya

Most igazán belevaló kormány kell, amely felelős, egyesíti az országot és kellő erőt mutat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés keddi ülésén. 

 

 

A miniszterek eskütétele előtt, miután ismertették a köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről, a kormányfő felszólalásában kiemelte: a veszélyek és különösen a háború kijelöli a következő magyar kormány feladatait.

"Megőrizni, sőt megerősíteni a Kárpát-medence és Magyarország fizikai, anyagi és szellemi kulturális biztonságát, támogatni a magyar családokat, tőkeerőssé izmosítani a magyar vállalkozásokat és növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot" - sorolta.

Hozzátette: Magyarország következő kormányának tagjait erre figyelemmel kérte fel a közös munkára.

Hangsúlyozta: 1990 óta soha nem állt még kormány mögött olyan nagy és egységes választói akarat, mint amekkora a most hivatalba lépő kabinet mögé sorakozott föl, "ez részben megszolgált, részben megelőlegezett bizalom". A kormány tagjaitól azt várja, hogy a megszerzett bizalmat megőrizzék, a megelőlegezett bizalmat pedig valóra váltsák - jelentette ki Orbán Viktor.

Képünkön: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b5), Varga Judit igazságügyi miniszter (b4), Csák János kulturális és innovációs miniszter (b3), Lázár János építési és beruházási miniszter (b2), Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j6), Nagy István agrárminiszter (j5), Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter (j4), Pintér Sándor belügyminiszter (j3), Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter (j2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), miután az új kormány miniszterei átvették kinevezési okmányukat Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2022. május 24-én.

MTI - Fotó: MTI/ MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher