Kötelező lesz akciózniuk az áruházaknak, június 30-ig maradnak az árstopok

2023. április 20. csütörtök 10:15

Kötelező lesz akciózniuk az áruházaknak, június 30-ig maradnak az árstopok

A legfontosabb kormányzati döntésekről számol be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

 

 

Szentkirályi arról is beszélt, hogy online árfigyelő rendszer működik, és ahol szabálytalanságot látnak, ott lépni fognak.

- Ezekben a nehéz időkben nincs helye a nyerészkedésnek - tette hozzá.

Új eszköz bevezetéséről döntött a kormány, az alapvető élelmiszereket 20 kategóriára kell bontani. Heti akciót kell hirdetnie az áruházaknak ezen termékcsoportok esetében - tette hozzá. A részletszabályok kidolgozása még folyamatban van.

Július 1-től lép életbe ez a rendelet, és a legkisebb boltokra nem vonatkozik majd

Folyamatosan ellenőrizni fognak a hatóságok, amíg marad az árstop

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy ameddig háború lesz, addig marad a magas infláció. Brüsszel azonban újabb és újabb szankciókról tárgyal. A kormány meghozta az inflációellenes lépéseit, és ezeknek már van hatása, mivel január óta csökken az infláció - tette hozzá. Nincs pardon a trükközésre - mondta Szentkirályi.

Mindenkinek az előírt mennyiségű készletet biztosítania kell az árstopos termékekből.

Amíg maradnak az árstopok, addig a hatóságok folyamatosan ellenőrizni fognak.

Rezsicsökkentés: Komoly segítséget kapnak a mikrovállalkozások

A kormány folyamatosan tárgyal további tagállamokkal az ukrán gabonaimport miatt kiváltott helyzettel. Döntött a kormány arról is, hogy mikrovállalkozások esetében az átlagfogyasztás feletti áramfogyasztását a lakossági piaci árakhoz igazítják, mindez azt jelenti hogy egy kilowatt ára 70 forint lesz - jelentette be Gulyás Gergely.

Ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés

A mezőgazdasági öntözés idén ingyenes lesz, ennek költségeit a kormány átvállalja - mondta Gulyás Gergely. Az ukrán gabonaimportról azt mondta a miniszter, hogy tranzit szállítások a jövőben is lehetnek, de Magyarországra nem lehet szállítani.

Június 30-ig maradt az árstop

Gulyás közölte, hogy a háború miatt jelentős inflációs helyzet alakult ki. Amíg háború van, és szankciók vannak, addig infláció is van.

A kormány célja, hogy idén decemberre egy számjegyű legyen a drágulás. Június 30-ig maradnak az árstopok - jelentette be Gulyás.

 
Ha a NATO belekeveredik a háborúba, az világháborút jelentene

Gulyás Gergely elmondta, hogy több százezren haltak meg eddig a háborúban mértékadó adatok szerint, mindkét oldalon egyre több fegyver kerül a frontra, így pedig a háború beláthatatlan ideig elhúzódhat. Néhány nyugati ország szegényített urántartalmú fegyvereket küld, míg az oroszok nukleáris fegyvereket tesztelnek - tette hozzá.

A kormánynak azonban nem változott az az álláspontja, hogy a NATO ne keveredjen bele a háborúba. Mindez világháborút, a világháború pedig atomháborút jelentene Gulyás szerint.

- Nem szállítunk továbbra sem fegyvereket, a kormány tántoríthatatlanul a béke pártján van - jelentette ki.

EQM