Koch Csaba: a 2011-es nagyon jó évjárat lesz

2011. október 29. szombat 23:38

Koch Csaba: a 2011-es nagyon jó évjárat lesz

Koch Csabát (képünkön), a pár hete megújult honlappal is komoly brandépítést végző Koch Borászat tulajdonosát, borászát és a Hajós-Bajai borvidék elnökét kérdeztük az idei évről. Bár a tavasz fagyokkal kezdett, majd a hűvösen induló nyár napsütésre fordult, később egy tikkasztóan forró és hosszú ősz következett, ám mindez borász nyelven annyit jelent, hogy ahol a szőlőültetvények talaja tudta tárolni a vizet, ott kiváló évjárat lesz a borok terén a 2011-es évben.

- Hogyan kezdődött a szüret a borászatnál?
- A 2010-es gyatra évjárat következtében mondhatom, hogy örömmel, mert ennyire üres még sosem volt a borászatunk pincéje, mint az idei szüret előtt. A borokat illetően már augusztus végén látható volt, hogy igen szép évjárat lehet az idei, de a tikkasztó szeptember után a föld bizonyosan szép borokat fog okozni azokról a területekről, ahol a talaj vízháztartása rendben volt.

- Mit ért a vízháztartás alatt?
- Villányban is van egy szőlészetünk borászattal (z a weblap is megújult az idén: Vin Art Borászat) egészen pontosan Nagyharsányban van a pince, Diósviszlón az ültetvény, ahol nagyon jó vízgazdálkodású talajon van. Ez azt jelenti, hogy a kőzet fölött 6-7, de akár 8 méteres földtakaró is van, ami képes a vizet eltárolni.

- Mi a helyzet Borotán?
- A Hajós-Bajai borvidéken, bár a Nagy-Alföldön vagyunk, van egy vonulat Kiskunhalas és mondjuk Baja között, aminek az északi részét az utóbbi években a tavaszi fagy károsította, míg itt nálunk a déli részen szerencsére nem volt fagykárunk.

- Ezekben a napokban zajlik a legszebb szüret, a kései szüretelésű szőlők betakarítása. Egy kicsit elhanyagoltnak tűnik a Koch Borászat ötlete alapján kitalált Snow Wine desszert bor márkaépítése. Kérjük, mondjon pár szót erről a nagyon finom borról.
- Igen, számunkra nem túl nagy a különbség a többi borunkhoz képest, mert annak ellenére, hogy kései szüretelésű, csupán 20-30 százalékkal kerül többe, mint a többi borunk. Ehhez a borhoz a Rajnai Rizlinget addig hagyjuk a tőkén, amíg az első fagyok megjönnek. Ezt követően a lombozat ugyan teljes egészében lehullik, viszont a fagyokat követően, ami már beköszöntött, ha egy kicsit felszárad az idő, azonnal a szüretnek kezdünk. A lényeg, hogy az eredeti termésnek így a 70-80 százalékát be tudjuk szüretelni és az árainkban is ennyi a különbség. Sokan már megvádoltak, hogy nem is igazi kései szüretelésű szőlőből készült bor ez, mert ahhoz túl olcsó. A jégborból, ami jóval nagyobb ráfordítással készíthető el, 2007-ben egy igen jelentős mennyiséget tudtunk készíteni, így a piacainkat azzal szolgáljuk ki, hiszen az nem az a bor, amit teherautó számra visznek. Viszont a Snow Wine egyre kedveltebb, hiszen a maximális cukorfokon leszüretelt szőlőből egy édes bor készül.

Még Villányban is nyertek

- Hány város választotta a közelmúltban a város borának a Koch Borászat borát?
- 2010-ben Vin Art pincészetünk bora Villány Város bora címet kapta. 2011-ben a Koch Borászat borai küzül a Hajós-Bajai cabernet franc Kalocsa Város Bora, a Hajós-Bajai cabernet sauvignon Hódmezővásárhely és Baja Város Bora címet nyerte el.

- Az idei évben felfordult a világ, hiszen szinte megduplázódott a szőlő ára. Miben látja ennek az okát és mit vár, mi lesz ennek a következménye?
- A 2010-es nagyon szerény minőségű év után egy ilyen remek évben szinte természetes, hogy felszalad a szőlő ára. Annyira jó volt a szüret az idén, hogy mi is csordultig töltöttük a pincénket. A szőlő árát minden esetben a nagy mennyiséget vásárlók szabják meg. A magas szőlőár az olcsó borok piacán feszültséget okozhat, mert nehéz versenyezni a 90-100 forintos literenkénti áron árult olasz borokkal a 70-80 forintos szőlőárak mellett.

- A vörösborok terén mi várható?
- A rengeteg napsütés hatására rendkívüli minőségű vörösborok születhetnek - ismét elmondom, hogy csak ott, ahol nem volt vízgazdálkodási probléma a szőlővel. Ahol ez nem volt rendben, ott megsülhetett a szőlő. Azaz kényszerérések lehettek, tehát általánosan nem mondható el, de sok esetben tényleg egészen szenzációs borok készülhetnek az idén. A fiatal borokon máris látszik az óriási színanyag, a magas, akár 14-es természetes alkohol tartalom.

- Hogyan lehet ezen könnyíteni? Hiszen a 14 alkohol fokos bor az nem egy tömegáru...
- Igen, aki megfigyelte, az tudja, hogy a 12,5 feletti alkoholtartalmú borok komoly minőséget képviselnek. Hiszen a cukorral 12,5 -ig lehet javítani a bort, így, amelyik alapból több ennél, arról tudható, hogy egyrészt nem tartalmaz répacukrot, másrészt hogy kiváló minőségű szőlőből készült.

- Az elmúlt években a borotai Koch Borászat egyfolytában fejlődött. A válság közben maradt-e erő a további erősödésre?
- Igen, pályázatok segítségével újabb fejlesztésekbe kezdtünk az idén. A szőlőültetvények terén 47 hektáros telepítésbe kezdtünk. A borászat otthonául szolgáló tanyát, alaposan renoválva, egy kádár múzeummá alakítjuk ki, illetve egy 8 szobás panzió építésébe kezdtünk. Kicsit ez együtt nagy vállalás, de bízom a jövőben.

- Hányan gondolják ezt hasonlóan legalább a Hajós-Bajai borvidéken?
- Van egyfajta természetes generációváltás, mert szinte teljesen megújítottuk a borvidéki vezetést. Szándékosan olyan fiatalokat hoztam be, akik még a borászati méretükből adódóan nem tartanak ott, hogy piacra lépjenek a boraikkal, de már otthoin eladásra, akár kis volumenben is, de palackozásra készítenek borokat. Elmondhatom, hogy személyesen mindenkit próbálok bíztatni, hogy tessék még komolyabban nekifogni, hisz csak akkor lehet eredményeket elérni.