Ilyen lesz az idei balatoni, fagyis nyár: kecskesajtos vagy szárított tücskös jöhet?
2025. május 10. szombat 07:09

A veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó Mekkóstollak nevű, rozmaringos, sült- és sósmandulával, kecskesajtból készült kreációja nyerte az idei, 12. Balaton Fagyija 2025 versenyt - a Balaton közepén, egy kompon péntek délután kihirdetett eredmény szerint.
A szakértő zsűri délelőtt kóstolta végig a megmérettetésre benevezett 17 balatoni fagyizó és cukrászda 31 fagylaltkölteményét.
A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a Balaton gasztronómiai vonzerejét - fogalmazott Fekete Tamás, a versenyt szervező és zsűrizésben résztvevő Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke.
Kifejtette, idén is szigorú szempontok alapján értékelték a nevezett fagylaltokat, az ízvilág, az állag, a megjelenés és az innováció mind-mind fontos szerepet játszottak a végső döntésben. Azt is figyelembe vették, hogy használnak-e régiós alapanyagot a finomság elkészítéséhez - tette hozzá.
A legérdekesebb gasztronómiai ízvilágot Pálfi Attila Ciripella fantázianevű munkájának az összeállítása okozta, mert rendhagyó összetevője, a szárított tücsök szokatlan roppanós érzést ad a már megszokott csokis fagylalt ízhez.
Az elmúlt évek tapasztalataira hivatkozva azt mondta, hogy a győztes fagylalt nem csupán elismerést szerez készítőjének, de várhatóan a nyári szezon egyik legkeresettebb édességévé válik a Balaton partján. Az eddigi nyertes fagylaltozók igazi turista "zarándokhellyé" váltak - tette hozzá.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, a zsűri tagja a versenyt értékelve elmondta, hogy idén is nagyon erős volt a mezőny.
Mint kifejtette, a többség természetes és minőségi alapanyagokból készítette el a versenymunkáját, és legtöbbször a területre jellemző helyi alapanyagokat is felhasználták. Megjegyezte, a megmérettetésre nevezők magas színvonalú szakmai munkát végeztek.
A szervezők a győztes fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így az üdülőrégió bármely cukrászdája, fagylaltozója elkészítheti - hangzott el az eredményhirdetésen.
A versenyen három cukrászda különdíjban részesült: a balatonmáriafürdői Pingvin Fagyizó és Cukrászda Vad szerenád nevű kreációja, a balatonszemesi Margaréta Fagyizó Nem norMálna nevű kreációja és a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Füred kincse nevű kreációja.
Éskovács Péter, a szervező BTSZ sajtófelelőse az MTI-nek elmondta, tavaly 20 ezer gombócot adtak el a nyertes fagyiból május és szeptember között. A tavalyi nyertesnek a nyári hónapon kívül 15-20 százalékkal nagyobb lett a vendégforgalma, mint az előző évben - tette hozzá.
Képünkön: Zsűrizéshez előkészített fagylaltok a Balatoni Turizmus Szövetség és a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával lebonyolított XII. Balaton Fagyija 2025 versenyen a Balaton közepén, a Szántód kompon 2025. május 9-én.
MTI - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Megdőlt az országos hajnali...
- Őri László: a baranyai gazdákra...
- Előszezoni menetrendre vált hétfőtől...
- Ilyen lesz az idei balatoni, fagyis...
- Már csak pár napunk maradt az...
- Levélben kérték Orbán Viktort,...
- Megúszta a börtönt a kollégáit...
- Itt a vége: Gyurcsány Ferenc...
- Tégla a Csillagban, besúgó a...
- Fiatal rablók tartották rettegésben...