Illegális hulladéklerakás: szigorúbb büntetés jöhet

2022. május 28. szombat 08:49

Illegális hulladéklerakás: szigorúbb büntetés jöhet

Tovább folytatódik a hulladékgazdálkodási rendszer megújítása és a víziközmű-ágazat fenntartható üzemeltetésének megteremtése. A kormányzati struktúra átalakulásával a jövőben az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft., valamint a Nemzeti Vízművek Zrt. feletti tulajdonosi jogokat a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) gyakorolja - közölte a tárca az MTI-vel szombaton.


A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt célok és intézkedések, köztük a körforgásos gazdaságra történő átállást, az illegális hulladéklerakók felszámolását, a hulladékot illegálisan elhelyezők szigorúbb büntetését, a visszaváltási rendszer kialakítását és a hulladékgazdálkodási tevékenység racionalizálását szolgáló jogszabályi módosítások hozzájárulnak ahhoz, hogy megóvjuk természeti kincseinket és megtisztuljon az ország - mondta a közlemény szerint Raisz Anikó, a TIM környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány célul tűzte ki emellett a víziközművek fenntartható működésének megvalósítását a szektor több évtizedes rekonstrukciós elmaradásának felszámolásával. Az ágazat fenntartható üzemeltetése a Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégiában foglaltak megvalósításával és a kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálatával valósul meg - áll a közleményben.

MTI - Fotó: pixabay.com