Három nappal tovább utazhatunk a májusi helyközi bérletekkel

2022. június 02. csütörtök 15:20

Három nappal tovább utazhatunk a májusi helyközi bérletekkel

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kérésére a helyközi szolgáltatók az eredeti határidőn túl még három napig elfogadják majd a májusi havi és második félhavi bérleteket. Az így meghosszabbított érvényesség a hosszú pénztári sorok elkerülése érdekében a vasárnapra eső június 5-e helyett június 8-a szerda éjfélig tart - ismerteti a szaktárca az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. 

 

 

Az eredeti lejárati idő fenntartása esetén a hétfői munka- és iskolakezdéssel sokan egyszerre vennék meg új bérleteiket, ezzel jelentősen megnőhetne a várakozási idő a kasszáknál.

A helyközi közösségi közlekedési szolgáltatók egyre szélesebb körben biztosítanak elektronikus jegyváltási lehetőségeket. Az utasok kényelme, felesleges bosszúságoktól való megóvása érdekében azonban a tárca a pénztáraknál is több időt biztosít a júniusi bérletek megvásárlására - tájékoztat a TIM.

A közleményben emlékeztetnek: a koronavírus miatt bevezetett intézkedések részeként 2020 novemberétől az egészségügyi dolgozók és orvosegyetemi hallgatók díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Tavalyelőtt decembertől pedig a védekezésben résztvevő szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi dolgozók, rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is ingyenesen utazhatnak.

A minisztérium jelezte: a járványügyi veszélyhelyzet május végi megszűnése után, két hetes türelmi idővel ezt a lehetőséget is kivezetik. Az érintetteknek tehát 2022. június 15-étől kell ismét jegyet vagy bérletet váltaniuk a helyi és helyközi járatokra.

MTI