Felavatták a Petőfi család felújított síremlékét

2022. június 11. szombat 15:23

Felavatták a Petőfi család felújított síremlékét

Felavatták a Petőfi család megújult síremlékét szombaton a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A felújítás Rákay Philip producer és felesége, Wieber Orsolya magánadományából valósult meg, a síremlék környezetét a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) újíttatta fel. 

 

 

"Emlékművek nem a hősöknek kellenek, hanem nekünk, kései utódoknak, akik meg akarunk őrizni, helyre akarunk állítani, életre akarunk hívni minél többet abból, amit Petőfi Sándor életműve megtestesít és a mának üzen. Emlékeznünk kell, hogy értsük a szabadság értékét" - mondta avatóbeszédében Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója kiemelte: Petőfi mindenütt ott van, ahol magyarok vannak, és ott lesz, amíg a magyarság megmarad. Rákay Philip, a síremlék felújításának mecénása szerint a múlt tisztelete és emlékezete nélkül lehet élni, csak nem érdemes. A Petőfi család 1911-ben emelt síremlékében nyugszanak Petőfi Sándor szülei, Petrovics István és Hrúz Mária, felesége, Szendrey Júlia, gyermekük, Petőfi Zoltán, valamint a költő öccse, István.

Képünkön:  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b2), Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója (j2), Rákay Philip producer (b) és felesége, Wieber Orsolya (j) a Petőfi család megújult síremlékének avatásán a Fiumei úti sírkertben.

MTI - Fotó: MTI/Máthé Zoltán