Csaknem négyszázan szegték meg kijárási tilalmat

2021. január 08. péntek 13:15

Csaknem négyszázan szegték meg kijárási tilalmat

A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megszegése miatt csütörtökön 362 ember ellen intézkedtek a rendőrök - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón, ahol azt is elmondta: február 1-jéig hatályban maradnak a védelmi intézkedések. 

 

 

Kiss Róbert alezredes azt mondta: az operatív törzs javaslatára a kormány február 1-jéig meghosszabbítja a hatályban levő védelmi intézkedéseket. Így érvényben marad a maszkviselési kötelezettség, a kijárási tilalom, illetve a közterületi magatartási szabályokra, valamint az üzletekre és a rendezvénytartásra vonatkozó minden korlátozó rendelkezés - tette hozzá.

Az alezredes közölte: a november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt eddig 22 560 szabályszegővel szemben intézkedtek a rendőrök.

Ismertette: csütörtökön a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 208 emberrel szemben intézkedtek, közülük 178-cal szemben azért, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 43-at figyelmeztettek, 60-an helyszíni bírságot kaptak, 75 embert pedig feljelentettek a rendőrök.

Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és megállókban csütörtökön hat esetben intézkedtek. Üzletekben és bevásárlóközpontok területén 24 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 18 354 intézkedés történt a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

Az üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 691 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 191 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 500 alkalommal pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Csütörtökön a Somogy megyei Nagyatádon a rendőrség egy presszó ideiglenes bezáratásáról döntött 7 napra, mivel ott vendégeket szolgáltak ki, akik alkoholt fogyasztottak. Ezzel a presszóval 112-re nőtt azoknak az üzleteknek, vendéglátóhelyeknek és szolgáltatóhelyeknek a száma, amelyeket a szabályok be nem tartása miatt ilyen szankcióval sújtottak.

Az elmúlt napon a Magyarország területén történő átutazás szabályainak megsértése miatt 34-szer intézkedtek a rendőrök. A beutazási korlátozásról szóló kormányrendelet szeptember 1-jei hatálybalépése óta 9309 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a szabályok megsértése miatt.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy csütörtökön 3 107 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 20 865-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 2693-an regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 10 375 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban lévőknél csütörtökön.

MTI