Mohácson lebukott embercsempész ellen emeltek vádat

2020. szeptember 08. kedd 08:55

Mohácson lebukott embercsempész ellen emeltek vádat

A Mohácsi Járási Ügyészség embercsempészés kísérlete miatt emelt vádat egy budapesti férfi ellen, aki migráns személyeket akart Ausztriába csempészni. 

 

A magyar férfi Ausztriában dolgozott taxisként az általa bérelt osztrák forgalmi rendszámú gépkocsival.

A férfi Ausztria területét az autóval nem volt jogosult elhagyni.A taxis munkája során ismerkedett meg egy külföldi férfival, aki jobb kereseti lehetőséget ajánlott részére, amit el is fogadott.

A vádlott ezt követően a megbízó utasítása alapján 2019 decemberének közepén Bécsből Szegedre ment az általa bérelt személygépkocsival abból a célból, hogy négy migráns személyt Bécsbe szállítson.A vádlott azonban a szállítandó személyeket nem találta, így visszament Bécsbe.

Két nappal később a megbízó ismét felvette a kapcsolatot a vádlottal és azzal bízta meg, hogy Magyarország területéről hat külföldi személyt szállítson Bécsbe a főpályaudvarra.

A szállításért 300 euró előleget adott át, valamint a sikeres szállítást követően további 1.300 eurót ígért a vádlottnak.

A vádlott a szállítást elvállalta, majd a bérelt autóval Magyarországra utazott, ahol Mohács mellett akarta felvenni a migráns személyeket, akik időközben illegálisan Magyarország területére jutottak és várták a vádlottat, hogy az a gépkocsijába felvegye őket.

Ezt megelőzően azonban az embercsempészt rendészeti ellenőrzés alá vonták, így a migráns személyeket a rendőri intézkedés miatt nem tudta gépkocsijába felvenni. Az elkövető cselekménye az embercsempészés minősített esetének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 2 -8 évig terjedő szabadságvesztés.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség