Meteorológiai állomás a PTE-n

2009. május 02. szombat 19:58

Meteorológiai állomás a PTE-n
Az egyetem Ifjúság úti tömbjének területén felállított automata meteorológiai mérőállomás 10 percenként friss adatokkal szolgál a Pécsett mért hőmérsékletről, az ún. globál sugárzásról, a szélerősségről és még sok egyébről. Ha valakinek van internet-hozzáférése és tudni szeretné milyen az idő Pécsett, mennyire erős a szél, mennyi csapadék esett az éjjel, ha ellátogat a http://joido.ttk.pte.hu/ oldalra minden kérdésére választ kap.

A fentiek kapcsán a PTE TTK-n a Környezettudományi Intézet Talajtani és Klimatológiai tanszék munkatársait, Czigány Szabolcs egyetemi docenst és Pirkhoffer Ervin egyetemi adjunktust kerestük meg.

Mint a kutatók elmondták, a közel egy éve működő állomás mérési programja teljesen automatizált. Az adatokat tíz perces gyakorisággal gyűjti; ezek a hőmérséklet, a relatív páratartalom, a légnyomás (állomásszinti, műszerszinti és tengerszinti), a csapadékmennyiség, a globál sugárzás, a szélirány és a szélsebesség.

Az automata, finn (VAISALA típusú) állomás egy számítógépből és a hozzá csatlakoztatható különféle szenzorokból áll. Az automatából bizonyos időközönként a hozzá csatlakoztatott számítógép legyűjti az információkat és azokat egy adatbázisba írja. Az adatok eljutnak az Országos Meteorológiai Szolgálathoz, így az információk bekerülnek a nemzeti meteorológiai megfigyelési hálózatba.

Arra kérdésre, mivel jár, hogy az állomás az Országos Meteorológiai Hálózat része, Pirkhoffer Ervin válaszolt: „ez azt jelenti, hogy az OMSZ karbantartja a berendezést, javítja ha kell, s figyeli, hogy a műszerek nagy pontossággal mérnek-e."

„Ez az állomás ugyanolyan, mint ami Pogányban van, közel úgy is néz ki. De Pogányban van meteorológus is, aki nemcsak a gépekre hagyatkozik, hanem félóránként kilép, maga is ellenőrzi az időjárást. Amit a televízióban hallunk a térség napi illetve heti időjárásával kapcsolatban, azt a pogányi állomás jelzi"- mondta el Pirkhoffer Ervin.

„Mi nem adunk az OMSZ-nak minden nap adatokat, csak az úgymond klímamodellezéshez és klíma-előrejelzéshez szolgáltatunk információkat. Az itt felállított állomás előrejelzésre nem is használható. Egyetlen készülék amúgy sem elég önmagában az időjárás-előrejelzéshez. De aki ellátogat az oldalunkra, megtudhatja, milyen az idő éppen Pécsett, mennyi a hőmérséklet, mekkora a szélerősség és így tovább"- teszi hozzá Czigány Szabolcs.

Lapunk kérdésére, hogy milyen módon, miből jött létre az állomás, Pirkhoffer Ervin elmondta, pályázati úton nyertek pénzt a felállításához: a Nemzeti Kutatási Fejlesztési Programból kapott a tanszék 2 milliót.

Képünkön: elöl Pirkhoffer Ervin adjunktus, a háttérben Czigány Szabolcs egyetemi docens.

Szőnyi Veronika