Kemencés muflon vadász módra

2009. július 18. szombat 19:57

Kemencés muflon vadász módra
Csongrádi Zsolt, a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet tagjának beszámolójával folytatódik a Pécsi Újság.hu kulináris élményeket bemutató sorozata. Ez alkalommal egy igen ritkán fogyasztott vad, a muflon elkészítésének egy izgalmas, kemencében elkészített módját mutatjuk be a nemes állatot elejtő vadász írásának (felső képünkön) alapján.

Kemencés Muflonbárány vadászmester módra:

Lényeges az elejtés időpontja, hiszen a frissen lőtt vad felhasználása ízletesebb étel elkészítését eredményezi. A muflont elejtés után zsigereljük, megnyúzzuk és nagyobb darabokra vágjuk. Fontos, hogy ne szeleteljük a húsokat, mert kemencében sütjük, kényelmesen borozgatva.

Sütés előtt a darabolt muflont sózzuk, borsozzuk, vörösboros mustárral megkenjük és legalább két napig érleljük. A sütés előtt kemencénket felfűtjük, a parazsat kiszedjük, csak annyit hagyunk benne, ami az ajtónyitogatás hőveszteségét pótolja.

Muflonbárányunkat megfelelő méretű tepsibe helyezzük, mangalica zsírral megkenjük, friss rozmaringgal gazdagon meghintjük, tetejét szalonnával betakarjuk.

Mellé helyezzük a darabokra vágott fehérrépát, sárgarépát, vöröshagymát, fokhagymát, erdei gombát.

Tepsinket alufóliával betakarjuk, a kemencébe tesszük és egy órán keresztül fröccsözünk. Mire a maradék szódánk felmelegedett, megtekinthetjük muflonbárányunk készültségi állapotát. A szalonna szeleteket leszedjük, a húsokat megforgatjuk, visszahelyezzük a tetejére a szalonnát, újból lefedjük és visszatesszük a kemencébe.

Újabb palackot bontunk, és egy órán át nézegetjük poharunkat.

Mire minden kiürült, kivesszük a tepsit a kemencéből, a fóliát leszedjük róla. A szalonnadarabokat egy tálra szedjük, muflonunkat ismét megforgatjuk, sörrel meglocsoljuk, és fél órára visszatesszük a kemencébe. Ez idő elteltével újra megforgatjuk, ismét sörrel locsoljuk és 15-20 percre visszatesszük.

A húsokat nagyobb tálra, vagy tálakra helyezzük, mellétesszük a szalonna szeleteket és a közben megsütött hagymakarikákat. Köretnek serpenyős burgonyát adunk, csípős savanyúsággal.


Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet