Holokauszt-versenyen lettek bronzérmesek a pécsi Janus diákjai

2012. április 19. csütörtök 19:28

A budapesti Fazekas és Bornemissza gimnáziumok diákjaiból álló Kiáltójel nevű csapat nyerte meg csütörtökön a Régen volt? Hol is volt? című középiskolai vetélkedőt, amelyet a Wallenberg-év egyik kiemelt eseményeként rendeztek meg.

Az esemény döntőjét Budapesten, a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium épületében tartották. A versenyben részt vevő 116 csapatból tíz jutott a döntőbe. A második helyezett az oroszlányi Lengyel József Gimnázium csoportja, a LeJó, a bronzérmes pedig a Farkasfalka, a pécsi Janus Pannonius Gimnázium csapata lett.

A Raoul Wallenberg Egyesület sajtókoordinátora az MTI-nek elmondta, a tanulók felkészültségét a döntőben bemutatott színvonalas előadások koronázták meg. Kitért a pécsi diákokra, akik a zsűri szerint drámai erejű előadással érdemelték ki a harmadik helyezést. A diákok annak a holokauszt-túlélőnek a történetét adták elő megdöbbentő hitelességgel, akivel előzőleg interjút készítettek.

A döntőt Breuer Klára, a Külügyminisztérium kabinetfőnöke nyitotta meg. A szakember gratulált a döntőbe jutottaknak és megköszönte a diákok sok munkáját és idejét, amelyet a versenyre való felkészülésbe fektettek.

"Wallenberg tevékenysége példaként áll előttünk. Ám amikor az embermentőkre emlékezünk, először mindig az áldozatokra és az ő pusztulásukra kell emlékeznünk. A Külügyminisztérium nagyon fontosnak tartotta, hogy ezt az évfordulót méltóképpen megünnepeljük" - mondta el Breuer Klára, majd hozzátette, hogy társadalmi szervezetek, más kormányzati szervek, iskolák és múzeumok egymással összefogva nagyon sokat dolgoztak azon, hogy a jubileumi eseménysorozatot véghezvihessék.

Breuer Klára hangsúlyozta, sem munkatársai, sem ő maga nem vette félvállról a munkát, és a bírálatokkal szemben nem propagandának szánták: céljuk az volt, hogy az ország minden szegletére elvigyék Raoul Wallenberg üzenetét, azt, hogy "nem tehettem másként".

Orosz Ferenc, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivő soros elnöke kiemelte: mindenki győztes, aki részt vett ezen a vetélkedőn, hiszen a diákok nemcsak tárgyi tudással, de emberileg is gyarapodtak, például az olyan feladatok megoldása közben, amilyen a holokauszt-túlélőkkel való interjúkészítés is volt. Az elnök megköszönte a Külügyminisztérium támogatását és hangsúlyozta, hogy a vetélkedő az emlékév egyik legfontosabb eseménye volt.

A részt vevő csapatokhoz szólva kiemelte: az itt megszerzett ismeretek alapján a diákok alkalmasak lesznek arra, hogy a saját korosztályukban a tudatlanságból eredő előítéletekkel és a rosszindulatból származó hazugságok ellen fel tudjanak lépni. Az elnök Erdő Péter bíboros szavait idézve úgy fogalmazott, az "antiszemita és rasszista beszéd és cselekvés mindig mérgező, mindegy, hogy ki teszi vagy mondja, és mindegy, hogy milyen okból, mindig elfogadhatatlan".

Raoul Wallenberg svéd diplomata, Budapest díszpolgára, aki a deportálások idején mintegy 20 ezer zsidó életét mentette meg, 100 éve született. A centenáriumi év keretében megrendezett tanulmányi versenyre négyfős középiskolai csoportok jelentkezését várták. A vetélkedő a II. világháború történetét és annak a holokauszthoz kapcsolódó emberi, történelmi és kulturális részét ölelte fel.

A Wallenberg-évet Martonyi János külügyminiszter és Carl Bildt svéd külügyminiszter nyitotta meg január 17-én a Magyar Nemzeti Múzeumban

(mti)