Drasztikusan emelik a parkolás tarifáit

2008. december 08. hétfő 20:00

Drasztikusan emelik a parkolás tarifáit
Egy teljesen új rendeletet alkottak a városházán "a történelmi belváros környezetkímélő forgalmi rendjéről, valamint a fizető parkolóhelyek működtetéséről". A parkolási övezetek tavaly egyszer már módosított határait még inkább a külvárosok irányába tolták, és a parkolási díjtételeket is megemelték. Ezek övezettől függően 11-23 százalékkal lesznek magasabbak 2009-től.

A pécsi parkolási rendszerrel kapcsolatos új rendeletről a karácsonyi szünet előtti utolsó közgyűlésen dönt majd az önkormányzat közgyűlése. Az előterjesztés szerint új jogszabályt kellett alkotni, mert a régit már számtalanszor módosították, igazították a változó törvényekhez - s a toldozgatást-foltozgatást már nem volt ésszerű folytatni.

"Szent tehenek" maradnak

Az új rendelet is kedvez a kivételezetteknek, így a városi és országgyűlési képviselők ingyen parkolhatnak Pécsett, ahogy a jegyző, az aljegyző, a főépítész és a megyei közgyűlés vezetői is. Az önkormányzati feladatokat ellátó intézmények dolgozói féláron vehetnek bérletet.

Az új rendelet ugyanakkor semmi jót nem tartogat a pécsi autósok számára: mindegyik övezetben emelkednek a tarifák, kitolják ezek határait, ráadásul a mozgáskorlátozottak helyzetét is megnehezítik bizonyos szinten.

Pécsett, a belvárosban 2009-től már 300 forintot kell fizetnünk egy óra leállásért (15 százalékos emelés), a kettes övezetben 160 forintot vár majd az automata (23 százalékos emelés), a hármasban pedig kereken egy százasban lesz a parkírozás (11 százalékos drágulás). A behajtási engedélyek több mint húsz százalékkal lesznek drágábbak: 400 forintért egy órás, 3000-ért egy napos tikettet kapunk.

A fájó változások itt nem állnak meg: a tavaly felhizlalt övezetek határait ismét kiszélesítik. Ahogy az előző évben, úgy idén is lakossági igényekkel magyarázzák mindezt.

Sík László Lajos, a kommunális bizottság szocialista elnöke azt mondta lapunknak, a Ifjúság-Kürt-Szigeti-Rókus utak által határolt terület lakói panaszkodtak arra, hogy társasházaik tövében sokszor nem találnak parkolóhelyet. A EKF-beruházások miatt változó forgalmi rend miatt a Harangöntő-Felsővámház-Farkas-Zsolnay-Lánc utcákban szintén a hármas övezetben érvényes díjakat kell majd fizetni - április elsejétől. Emellett a Lokomotív-Kálvin-Vasút utca is megkapja a zónatáblákat jövőre (a várható változásokat az előterjesztés melléklete ÍGY szemlélteti).

A legérdekesebb változás, hogy a tervek szerint ezentúl a mozgáskorlátozottakat szállító járművek parkíroztatása után is fizetni kell, amennyiben nem a rokkant személy vezette az autót, s egy óránál tovább várakozik.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva