A Gámán Kft. nem árulja el

2008. július 16. szerda 21:55

A Gámán Kft. nem árulja el
A pécsi parkolási rendszer immár hét esztendeje bosszantja a városlakókat, s a hosszú távú szerződés még három évre szól a Gámán Kft.-vel. A zónás rendszer kialakításáról és a haszonbérletbe adásról 2001-ben döntöttek a képviselők. Azóta több százmilliót a parkoltunk már össze - kérdés, hogy a befizetéseket hogyan lehet ellenőrizni.

A városnak egyelőre aligha van esélye arra, hogy szabaduljon a szerződéstől, hiszen bár felmondhatnák a szerződést, ebben az esetben a kft. vinné az automatáit, amelyeket aztán több százmillióért kellene pótolnia Pécsnek.

Tiltakoznak a törvénymódosítás ellen

Az alkotmánybírósághoz fordult több parkolási cég is, miután a pótdíjak befizetésével kapcsolatos törvényt úgy módosították, hogy az egy éves elévülési időt jogvesztő hatályúra változtatták. Azaz, ha egy év alatt nem kerül bíróságra a pótdíj befizetésének ügye, akkor a bíróságok nem fogadhatják el a parkolási cégek beadványait. A bírók egy része is alkotmányellenesnek találja a törvényt, mivel az a 2007-es kihirdetése előtti időszakra is vonatkozik. 
A jogszabály Pécsett nem csupán a céget érinti hátrányosan, de az önkormányzatot is, hiszen a pótdíjakból származó bevételek hetven százaléka a város kasszájába folyik be.

A cég - illetve elődje, a Kerrindent Kft. - három év alatt, 2002-től 2004-ig nettó százkétmilliót fizetett a városnak haszonbérleti díjként. A 2005-ös évtől a negyvenmilliós fix díj felett bevételtől függően részesedett az önkormányzat a parkolásból befolyó összegből.

(100 és 150 millió forint közötti bevétel esetén a város 50 százalékot, 150 és 180 millió között 60 százalékot, 180 és 210 millió forint már 70 százalékot, 210 millió forint felett pedig 75 százalékot kap meg.)

Azt nem sikerült megtudnunk, hogy a cég pécsi bevétele pontosan mennyi is volt az elmúlt években.

Információnk szerint a vagyonkezelő cég ellenőrzi a rendszert, amely teljesen zárt. Az automatákat távfelügyelettel figyelik, a gépekben található pénzes kazettákat plombával látják el. Mindenesetre beszédes, hogy a 2007-es adatok szerint a rendszer teljes kihasználtsága esetén - évi 252 napot számítva - 870 millió folyhatna be a céghez, de 2006-ban csak 252 milliót volt a bevétel.

Úgy tudjuk, ennek oka, hogy a parkolók legalább harminc százalékát a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező autósok foglalják el. Az említett száz százalékból lejönnek még a zónán belül lakók által megvásárolt rendkívül kedvezményes - évi kettő és hatezer forint közötti - bérletek, illetve a szintén engedményes éves parkolási bérletek is.

Mayerné Hancz Lídia, a Gámán kft. irodavezetője, bár beszélt munkatársunkkal, ám a kézirat egyeztetése után - mondván készülő cikkünk "rosszindulatú" - visszavonta nyilatkozatát.

B. M. - Fotó: Dittrich Éva