Parkolás: fizetünk, mint a katonatiszt

2008. január 08. kedd 22:00

Parkolás: fizetünk, mint a katonatiszt
Egy éve sincs, hogy maga a polgármester megpendítette: lehet, hogy a pécsi parkolási rendszer egy elhibázott szerződésen alapul, s szükséges lenne városi kezelésbe venni az üzemeltetést. A lassan hét éve morgolódó autósoknak azonban továbbra sincs esélyük, 2011-ig várniuk kell: a kontraktus lejártáig vajmi kevés változás várható.

Még 2001-ben, Toller László polgármestersége és Kelemen László PVV-vezérigazgatósága idején köttetett az a hosszú távú szerződés a fővárosi Kerident (ma Gámán) Kft. és a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Rt. között, amelynek értelmében a pesti társaság üzemeltetheti Pécsett a belvárosi - ún. zónás - parkolási rendszert.

Az elmúlt néhány év alatt, mint ismert, megannyi kritika érte a szisztémát, s sokan - főként az elégedetlen polgárok, és az ellenzék - a céggel történő szakítást tartották a legkézenfekvőbb megoldásnak.

Ennek hatására kedvezményeket ugyan tett a fővárosi társaság a hat év alatt - hiszen a legutóbbi rendeletmódosításkor megígérték többek között a türelmi idő csökkentését, vagy például felmentést adtak a parkolási díj megfizetése alól, ha nem találtunk 150 méteren belül működő automatát - a pécsi autósok mégis, azóta is (tegyük hozzá, teljes joggal - a szerk.) morgolódnak a rendszer miatt.

Egy tavalyi - a megyei napilapnak adott - nyilatkozatában Tasnádi Péter, Pécs polgármestere úgy vélekedett az elhibázott szerződésről, hogy alternatíva lehet az üzemeltetés visszavétele, vagy annak városi céggel történő folytatása.

Szerződés parkolóhelyre

Érdekesség, hogy a vitatott szerződés nem is területi alapon jött létre, hanem a társaság rendelkezésére bocsátott parkolóhelyek számát határozta meg. Így történhetett meg, hogy a január 1-től hatályos új pécsi parkolási rendelet szerint - mivel a Kossuth-teret nemsokára lezárják - kibővültek a zónahatárok. A Gámán Kft. érdekeltségei ugyanis eredetileg csökkentek volna, ezért újabb díjmentes területeket kellett bevonni a rendszerbe. Tekintve, hogy az EKF miatt mintegy hetven közterületet és parkot újítanak meg, s részben tesznek forgalomkorlátozott övezetté, előfordulhat, hogy a ma díjmentes övezetekben is fizetnünk kell majd, mert tovább bővülnek a zónahatárok. Ez egy "határtalan városban" pedig, úgy tűnik, kézenfekvő megoldás.
Kérdés, a pécsi polgárok mikor unják meg mindezt, ha megunják is, mit tudnak tenni? (Habár komment rovatunkban többen is azt írták, rövidesen autós tüntetés lesz a dolog vége...)

A szerződés felbontása azonban nem tartozik a város első emberének közvetlen hatáskörébe, hiszen azt a városüzemelési társaság kötötte - tegyük hozzá: nem is történt azóta semmi a kérdésben.

A kontraktust annak idején aláíró Kelemen László utódja, Varga Péter PVV-vezérigazgató a Pécsi Újság.hu-nak a kérdésről a következőket mondta:

„Megtehetjük, hogy akár ma felbontjuk a szerződést, viszont akkor a jogutód Gámán Kft. vinné a gépeit is, s mi több százmillió forintért telepíthetnénk csak új parkolóórákat. Az is járható út lenne, hogy jelentős összegért átvennénk ezen berendezéseket, de nyilvánvalóan a parkolótársaság van alkupozícióban".

Varga éppen e költségek miatt nem látná szerencsésnek a céggel való szakítást.

Ezek szerint nem marad hát más lehetőség, mint a szerződést kitölteni, amely egészen 2011-ig él?

Az autósokat persze, ha tudnának róla, persze az sem nyugtatná meg, hogy a parkolódíj megosztása az órák amortizációjával fordítottan arányos. Mint azt a vezérigazgató elmondta, kezdetben csak a díjak ötödét kapta vissza a PVV Zrt., tavaly már több mint a felére számíthat, 2008-ban pedig körülbelül a hatvan százalékát kasszírozhatja: ez egyébként valamivel több, mint százmillió forintos bevételt jelent.

Hogy hova tűnik ez a pénz? Toller László polgármestersége idején az volt a szerződéskötés alapja, hogy ebből az összegből majd parkolóhelyeket - mélygarázsokat vagy szabadon használható nyílt területeket - alakítanak ki. (Ebből persze kevés valósult meg - ha egyáltalán tudna valaki példát mondani...)

A körülményeket öröklő Varga Péter az elmúlt hat évvel kapcsolatban nem tudott mit mondani lapunknak, de szavaiból kiderül: manapság sincsenek megcímkézett forintok a PVV Zrt.-nél, s gyaníthatóan a korábbi évek bevételei is más célra mentek el.

„Vannak bevételeink és kiadásaink, előbbieket pedig fontossági sorrendben kell elköltenünk. Elsősorban a város közterületeit és parkjait szeretnénk tisztán tartani, s ha ezek után marad még valami, akkor lehet csak fejlesztésekben gondolkodni. Elismerem ugyanakkor, hogy ez utóbbiak jelenleg nagyon hátul vannak a rangsorban... A források vonatkozásában pedig le kell szögeznem: egyszerűen nincs fedezet új parkolóhelyek létesítésére."

Az bizonyos ugyanakkor, hogy 2011-re minden ma is meglévő, parkolási rendszerrel kapcsolatos infrastruktúra a PVV kezébe kerül, így három év múlva akár saját maga is működtetheti a parkolást a cég.

Addig pedig?
 
Követjük az idő szavát: fizethetünk már akár mobillal is.
Egyre több helyen, egyre drágábban...

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva